La nova Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori obrirà portes definitivament el 27 d’abril. Serà la tercera de les biblioteques del servei en xarxa de Sant Cugat, tindrà 850 m2 i donarà servei a 5 barris de Sant Cugat, amb una àrea d’influència d’entre 12 i 14.000 habitants. Calen destacar, a més, els 130 m2 destinats a l’àrea infantil, una sala polivalent amb capacitat per a 75 persones i la possibilitat de convertir diferents espais . Amb capacitat per a recopilar fins a 18.000 documents, tindrà 90 punts de lectura i estarà oberta 35 hores la setmana (de dilluns a divendres de 16 a 21 h i dijous, divendres d’11 a 14 h i dissabtes de 10 a 14 h).
El primer living lab tecnològic en una biblioteca pública
La nova Biblioteca de Sant Cugat acollirà el primer laboratori tecnològic de Catalunya que permet accedir a noves formes d’interacció amb la cultura i el coneixement gràcies a la tecnologia més innovadora. El projecte de laboratori de la nova biblioteca suposarà la participació de l’usuari en el procés d’innovació i recerca que duran a terme els investigadors. Es crearà un entorn d’experimentació que permetrà als usuaris viure la tecnologia de visió per computador com a eina facilitadora de noves formes d’interacció amb la cultura, els llibres i continguts de la biblioteca. Els usuaris podran participar voluntàriament en aquests experiments i a través de les seves experiències es recolliran dades que facilitaran el treball dels investigadors. Es recolliran comentaris sobre les versions dels prototips que es creïn i que permetin redirigir els esforços d’innovació que es duguin a terme.
De manera permanent, el laboratori incorporarà un vídeo wall interactiu, una impressora 3D, dues pantalles multi-tàctils així com diversos dispositius mòbils. Al L3 també hi haurà personal especialitzat per facilitar la participació dels usuaris, respondre preguntes, recollir suggeriments, etc.
Per començar, L3 obre les seves portes amb 3 línies de treball inicials en les quals poden participar els veïns que així ho vulguin: La primera d’aquestes línies està orientada a l’accés de col·leccions digitals aportant un valor afegit extra als documents digitalitzats. La segona treballarà la cerca de noves formes d’interacció entre els usuaris i les màquines. Per a fer-ho, en aquest cas, es basaran en l’ús de realitat augmentada amb objectes reals. Finalment, es crearà un grup d’interès en impressió 3D, que podrà aprofitar l’existència d’una infraestructura de la impressora 3D.
Aquest és un projecte conjunt entre administracions públiques, el Centre de Visió per Computador i la Universitat Autònoma de Barcelona.