El 2015 va començar a Girona amb l’excel·lent notícia de l’acord entre la família d’Enric Marquès (Santa Eugènia de Ter, 1931–Girona, 1994) i l’Ajuntament per dipositar el llegat del pintor al Museu d’Història de Girona. Es tracta de més de 800 pintures, dibuixos i gravats, que ara permetran conservar, estudiar i difondre l’obra d’un dels artistes amb més talent i originalitat de la ciutat a la segona meitat del segle XX.
El primer resultat de l’acord és l’exposició antològica “Enric Marquès: La col·lecció de l’artista (1948-1989)” que presenta més de cent obres de la col·lecció, i es podrà veure a les sales d’un conjunt patrimonial que també ha estat recentment recuperat per a la ciutat, la Casa Pastors, fins al 13 de setembre. El dia 28 d’abril, a les 19.30 h, s’obrirà oficialment la mostra.
Segurament el mateix Marquès trobaria irònic i alhora estimulant que les seves pintures i els seus gravats de les dècades del 1960 i el 1970 contra la guerra del Vietnam, contra la fam a l’Àfrica, contra el consumisme capitalista, contra les dictadures militars i l’imperialisme, i contra tantes altres injustícies ara ocupin les sales de l’antiga Audiència Provincial en un casal de reminiscències militars i aristocràtiques. La voluntat de l’Ajuntament és que el llegat d’Enric Marquès passi a formar part dels fons del futur Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona, que està previst ubicar a la mateixa Casa Pastors.
El recorregut per l’exposició, amb obres que van des del seu inici com a pintor, el 1948, fins a les obres que va presentar a la seva última exposició, el 1989, serà un feliç retrobament per als molts gironins que el van conèixer i el recorden amb estima, i també serà un descobriment per a moltes persones que no han pogut veure exposada l'obra de Marquès des de la gran exposició pòstuma que se li va fer el 1996.
Les primeres sales de la mostra presenten un ampli recull de la seva obra del final de la dècada del 1940 i de la del 1950, amb un llenguatge visual que va des del postimpressionisme i el fauvisme cap a l’expressionisme, coincidint amb la decisió de Marquès d’abandonar la seva feina en un banc per dedicar-se a l’art i instal·lar-se a París. La figura humana i sobretot el paisatge són els dos grans eixos temàtics de la seva producció. L’exposició mostra com al llarg de la dècada del 1960 el seu compromís amb el marxisme i la lluita antifranquista el van portar a transformar el seu llenguatge per tractar temes de denúncia política i social. Va ser en aquest moment quan va produir molts gravats, sobretot xilografies, amb imatges iròniques i punyents sobre la guerra i la fam, emparentades a parts iguals amb el gravat expressionista europeu i el pop art americà. L’últim apartat de l’exposició presenta les seves obres de les dècades del 1970 i el 1980, quan va combinar sèries crítiques amb el capitalisme, com “Els atletes del consum”, amb pintures de paisatges del Gironès, pels quals sempre va sentir una forta atracció.
Amb motiu de l’exposició s’ha editat un catàleg amb textos d’Eva Vàzquez i Jordi Falgàs. L’exposició ha estat comissariada per l’historiador de l’art Jordi Falgàs, que també és coordinador del projecte museístic de la Casa Pastors; i ha estat organitzada per l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Llagostera.
Horari:?Del 29 d’abril al 8 de maig i del 19 de maig al 13 de setembre de 2015, de dimarts a diumenge d’11 a 18.30 h. Del 9 al 17 de maig (Temps de Flors), de 10 a 21 h Els dies 9, 16 i 13 de maig la Casa Pastors estarà oberta fins a les 12 de la nit. Entrada gratuïta.
A la imatge, Girona, 1956 d’Enric Marquès.