El Laboratori d’Arqueologia i Prehistòria de l’institut de Recerca Històrica de la UdG, ha iniciat la campanya de 2015 d’ excavacions arqueològiques a l’entorn de l’església romànica dels Sants Metges i el cementiri medieval contigu, sota la direcció dels arqueòlegs Jordi Sagrera, Jordi Vivo i Josep Burch i amb la participació d’estudiants de màster, doctorat i grau.
L'església i el cementiri medieval, amb el poblat ibèric de *Kerunta i les restes romanes del Castellum Fractum. formen part del conjunt de jaciments arqueològics situats al cim de la muntanya de Sant Julià de Ramis. Tres jaciments pertanyents a diferents períodes, que després de diverses excavacions i treballs de restauració i accessibilitat, poden ser visitats per tothom.
En les campanyes anteriors, es varen descobrir diverses tombes del cementiri medieval i diferents murs pertanyents a les fases ibèrica i romana de l’indret.
Els treballs d’aquesta campanya es centraran en la continuació de l’excavació del cementiri medieval i en la connexió de l’àrea d’excavació actual amb una zona excavada entre els anys 1996 i 1999, on es varen descobrir uns imponents murs que havien servit per construir una plataforma sobre la qual es va edificar un temple en el segle II aC.
La campanya que s’allargarà més de dos mesos, fins a mitjans de juny, forma part del conveni entre el Laboratori d’Arqueologia i Prehistòria de la UdG i l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis, dins del projecte Hàbitat i estructuració territorial d’època ibèrica i primera edat del ferro al pla de Girona que forma part dels projectes quadriennals de recerca arqueològica del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb el suport de la Diputació de Girona.