La Fundació DIMAD i Ciutat de Madrid Film Office, dependent de Madrid Destí de l'Àrea de Cultura, Turisme i Esport de l'Ajuntament de Madrid, organitzen l'exposició Cruz Novillo de Cine, que es podrà visitar a la Central de Disseny de Matadero Madrid de el 8 de novembre fins al 17 de desembre.
L'exposició proposa un estimulant viatge a les obres realitzades pel dissenyador gràfic Pepe Cruz Novillo en l'àmbit de la cartelleria cinematogràfica, contextualitzades en el marc dels canvis en la història de el cinema i la societat espanyola des dels anys 60 fins a l'actualitat.
Cruz Novillo és considerat el dissenyador gràfic espanyol més important de l'últim mig segle. Premi Nacional de Disseny, Acadèmic de les Belles Arts i Soci d'Honor de DIMAD, és l'artífex de la iconografia que va modernitzar la imatge d'institucions públiques i companyies privades emblemàtiques d'Espanya; dels primers bitllets de la transició a la bandera de la Comunitat de Madrid o els més de 350 logotips realitzats al llarg dels seus 60 anys de carrera professional, entre ells els de Correos, Renfe, Cuerpo Nacional de Policía, Repsol, Tesoro Público, Endesa, PSOE, Diario 16, El Mundo, la COPE, Antena 3, Banco Pastor i Fundació ONCE.
Entre 1963 i 2019 va realitzar més de 80 cartells de pel·lícules que han marcat la història de cinema del nostre país. El seu treball de cartelleria demostra una vocació per renovar la imatge de el cinema espanyol anàloga als seus dissenys corporatius. Pel·lícules emblemàtiques com El espíritu de la colmena, Ana y los lobos, La prima Angélica, La escopeta nacional, Cría Cuervos, Deprisa Deprisa, Coto de Caza, El sur, Tasio, Historias del Kronen, Barrio o Los lunes al sol són només alguns dels títols en els quals Cruz Novillo ha intervingut en l'original traç dels seus cartells, creant un projecte estètic propi i innovador.
Cruz Novillo s'introdueix en l'àmbit de cinema al començament dels 60 de la mà de José Luis Borau, amb qui coincideix en l'agència de publicitat Clarín i formen un dels primers duos copy-dibuixant del nostre país. Serà Borau qui li connecti amb algunes de les figures més destacades de el Nou Cinema Espanyol que es fraguaría durant els anys 60 i 70 al voltant de l'Escola Oficial de Cinematografia (EOC) i la persona que li recomanaria a productor Elías Querejeta, amb qui desenvoluparia una fructífera col·laboració durant els següents 40 anys. Durant aquesta època va crear cartells per a pel·lícules de cineastes de la talla de Carlos Saura, Víctor Erice, Luis G. Berlanga, Jaime Chávarri, Emilio Gutiérrez Aragó, Montxo Armendáriz o Fernando León de Aranoa, entre d'altres. L'exposició exhibirà obres de l'artista, fotografies de rodatges i fragments d'obres fílmiques juntament amb referències de dissenyadors internacionals que van marcar a Pepe Cruz Novillo. La mostra també s'endinsa en la dimensió més audiovisual de la seva obra com a artista plàstic, presentant peces com el seu Opus 14, la Quadratura de el cercle i el seu treball a l'edifici de l'Institut Nacional d'Estadística, on inicia l'assalt a les grans dimensions a l'proposar la representació d'un país a escala 1: 1, traduint les xifres estadístiques a un codi de colors i notes musicals.