El Museu de Terol presenta l'exposició Rank Amnh de Sergio Prego. La mostra inclou un total de 12 instal·lacions, alguna de les quals seran cedides al Museu de Terol a la Fundació Endesa, dins de la XIII Convocatòria de les Beques Endesa (2013-2015). L'exposició, que es prolongarà fins al 14 de juny, permet conèixer el treball de caràcter experimental, concebut com a treball de laboratori, amb l'escultura i les instal·lacions com a base d'una profunda reflexió sobre la representació, la percepció i l'espai. El diputat delegat del Museu de Terol, Julio Esteve, ha subratllat "la important tasca que les Beques Endesa realitzen en l'àmbit de l'art contemporani perquè faciliten la llibertat expressiva que els artistes necessiten per realitzar la seva obra". En aquest sentit ha recordat "l'esforç que la Diputació de Terol i Endesa realitzen per mantenir aquesta iniciativa que és un clar exemple de mecenatge cultural".
Els visitants d'aquesta mostra podran observar escultures realitzades en lona inflada o farcides d'aigua de dimensions variables, més una sèrie d'unitats pneumàtiques que al seu interior alberguen dibuixos constituint una suggerent instal·lació de paret, amb la visió de dibuixos a través del polietilè inflat. Aquests dibuixos estan basats en dibuixos de camp d'espècimens botànics del Museu d'Història Natural de Nova York que responen a la voluntat de recerca de l'estructura orgànica dels vegetals relacionada amb la mateixa plasticitat de la matèria que els compon. "Aquests dibuixos no tenen el seu origen en la realitat vista sinó en una representació prèvia, existent" tal com assenyala el comissari de l'exposició, Miguel Fernández - Cid. Sergio Prego mostra els dibuixos després d'una membrana que dificulta la visió del detall. D'aquesta manera "insisteix en la importància i el gaudi de la recerca, però també és un toc d'atenció sobre el joc entre el visible i l'ocult, l'exterior i l'interior".
Es completa l'exposició amb escultures articulades en plàstic i alumini distribuïdes per diversos espais. Es tracta, en definitiva, d'escultures i dibuixos que majoritàriament es troben en diferents estats de transformació material. Fernández - Cid, conclou que Sergio Prego "respon al perfil d'artista que va directe, però sempre torna, com si necessités saber de quins camins ha prescindit. Quan parla està pensant en el que acaba de dir i en el que segueix, i insisteix sobre conceptes que es perceben claus". En resum, "deixa que tot succeeixi i ens ensenya la seva manera d'apropar-, les seves recerques, el seu procedir".
Sergio Prego
Sergio Prego (Sant Sebastià, 1969). Viu i treballa a Bilbao. Es va llicenciar el 1992 a la Universitat del País Basc en l'especialitat d'escultura i posteriorment va completar la seva formació a Arteleku entre 1993 i 1995, on va assistir a tallers i seminaris com els impartits per Juan Luis Moraza o Txomin Badiola i Ángel Bados. De 1996 a 2002 va col·laborar amb l'artista nord-americà Vito Acconci dins de Acconci Studio a Nova York.
Entre les exposicions que ha realitzat destaquen la Biennal de Singapur, Biennal de Moscou, Biennal Dojima River a Osaka, PS1 a Nova York, TBA-21 a Viena, Pallazo Delle Papesse de Siena, Museu Guggenheim Bilbao i CCAC Logan Galleries a San Francisco.
Juntament amb els artistes Txomin Badiola i Jon Mikel Euba i un grup de 15 voluntaris va concebre i dur a terme Primer Proforma 2010, 30 exercicis, 40 dies, 8 hores al dia, un projecte per MUSAC més enllà de les nocions convencionals d'exposició i pedagogia. Actualment participa en el projecte de pedagogia de l'art Kalostra a Sant Sebastià.