#efecteGezi, el poder transformador de l’art es podrà veure del 28 de maig al 15 de juny al Portal de l’Àngel de Barcelona. Aquesta exposició d’Oriana Eliçabe s’inaugura el 28 de maig a les 11.30 h.
L’exposició està formada per setze fotografies de grans dimensions acompanyades de cartells informatius. L’exposició es complementa amb una peça audiovisual de 20 minuts de durada que es podrà visualitzar a través d’un codi QR que enllaçarà amb el canal Youtube de l’ICIP.
El 28 de maig de 2013, un petit grup d’activistes va acampar al parc Gezi per protegir els arbres i impedir la construcció d’un centre comercial en aquest espai verd i públic del centre d’Istanbul. Com a resposta al desallotjament violent, va sorgir una gran mobilització social que es va estendre fins a 78 ciutats. L’actitud del primer ministre Recep Tayyip Erdogan i les restriccions de drets i llibertats que afectaven la vida quotidiana dels ciutadans va fer palès el malestar comú que afligia la societat turca des de feia molt de temps. En defensa de la democràcia, la ciutadania va prendre el carrer, va ocupar el parc com un espai simbòlic i va sorprendre tot el món per les seves formes de resistència creatives que les diferenciaven d’altres protestes a Turquia i el món àrab. Persones d’origen, cultura, formes de viure i pensament dispars van aparcar les seves diferències i van unir forces per protestar de forma noviolenta contra una situació que consideraven injusta. Kurds, kemalistes, armenis, laics, musulmans, activistes del moviment LGBT , aficionats del Galasataray i del Besiktas i molts altres col·lectius van superar els antics antagonismes, estereotips i desconfiances mútues en unes protestes que es van caracteritzar per la seva creativitat.