El 22 de maig, a les 19 h., es presentarà al Museu de la Vida Rural el llibre L'hort del segon origen. L'obra, escrita pel doctor en Ciències Ambientals Jordi Puig i Roca, i editada per Barcino, forma part de la col·lecció Museu Vida Rural i té un estret lligam amb la pel·lícula Segon origen, dirigida per Carles Porta i basada en el Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo, que s’estrenarà pròximament. S’encarregaran de la presentació el director de la col·lecció Museu Vida Rural, Jordi Llavina; l’autor de l’obra; i el director de la Fundació Carulla, Carles Duarte. L’acte, a més, forma part de les activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus.
L’hort del segon origen és un inventari inèdit de més de 500 varietats locals catalanes d'hortalisses i fruiters amb consells de com plantar-les, conrear-les, tenir-ne cura i, fins i tot, on comprar-ne les llavors. El llibre –que duu com a subtítol “L'horticultura del futur amb arrels del passat”– té vocació de manual i pretén explicar com l’horticultura, la fructicultura i la cria d’animals que feien els nostres avis, amb els coneixements i les tècniques modernes, poden ser un tresor que ajudi a alimentar les generacions futures d’una manera sana i respectuosa amb l’entorn.
La pel·lícula Segon origen, dirigida per Carles Porta i protagonitzada per Rachel Hurd-Wood, parteix d’una idea del desaparegut Bigas Luna. Els protagonistes de la pel·lícula, l’Alba i el Dídac, es troben uns papers escrits pel Dara, pare d’ella, científic especialitzat en el canvi climàtic, que els seran molt valuosos a l’hora de fer un hort per sobreviure després del cataclisme. L’hort del segon origen, de fet, està escrit en primera persona. És el Dara qui parla a la seva filla Alba indicant-li com es cultiva un hort i ho fa a tall de “manual de supervivència”.