Coincidint amb el 240 aniversari de la fundació de l’entitat, l’Escola Llotja ha posat el punt de mira en una de les primeres agrupacions pictòriques aparegudes durant la postguerra: els Betepocs.
Aquest grup fou fundat l’any 1944 per alumnes de Llotja i, encapçalat per Josep M. Garrut, va promoure els campaments pictòrics, expedicions artístiques que pretenien difondre la pintura i la cultura catalana, primer arreu de Catalunya i posteriorment a la resta d’Espanya. Aquest fet els va merèixer per part d’Eugeni d’Ors l’apel·latiu de la cultura que passa, inspirat en el títol de l’obra teatral de Santiago Rusiñol L’alegria que passa.
Van plantar les seves tendes a Viladrau (1946), Sant Julià de Vilatorta (1947), Camprodon (1948), Eivissa (1949), Menorca (1954), Tarazona (1955), Andorra (1956) i Conca (1957).
En aquesta mostra –comissariada per Bernat Puigdollers– s’apleguen més d’un centenar de peces i documents que aprofundeixen en els orígens i el desenvolupament del grup tot reflexionant entorn dels sistemes pedagògics i el paper del grup dins el context artístic de postguerra; temes que es debatran obertament durant la taula rodona programada pel 14 de maig, que tindrà la participació d’Àlex Mitrani, Sílvia M. d’Imbert i el comissari de la mostra. L’exposició restarà obertaa l'Escola Llotja de Sant Andreu de Barcelona fins al 12 de juny.