La fotògrafa banyolina Anna Bahí acaba l’etapa de l’autoretrat amb l’exposició que s’inaugura el dia 7 de juny al castell de Palol de Revardit. “És l’últim projecte en què apareix encara la meva figura.” Anna Bahí inicia una nova etapa que va començar l’any passat en quedar finalista en els premis de fotografia de la Fundació Vila Casas amb el projecte Silentium. “Està en fase de creació i dóna un gir a la meva obra. Tot i que la tècnica sempre és la de més d’una imatge en les meves fotografies, aquesta obra observa el silenci intern i potser podríem dir, opriment, d’un adolescent. Una etapa de la vida en què et qüestiones tot el teu entorn, una etapa important en què l’ésser es desenvolupa, creix, experimenta, expressa, i en què a partir d’aquí s’espandeix, direcciona, enfoca el seu camí. Les imatges que utilitzo són d’una antiga paret de l’Ospedale del Santa Maria della Scalade Siena, on l’escrit Silentium presidia una de les parets de la sala.”
La vinculació de Bahí amb Itàlia li ha permès “exposar all’Istituto Italiano di Cultura de Barcelona, un treball fotogràfic del 2009 que va viatjar per la fira Proponendo de Forte dei Marmi i al Salon Shopping Carrousel du Louvre de París. Fa un any vaig poder exposar al Centre d’Interpretació de Santa Maria de Porqueres”. És un projecte de “mig rostres en què es fa una reflexió sobre el sentiment de la desconfiança”. La directora de l’Istituto, Roberta Ferrazza, “vol potenciar la fotografia tant d’autors del nostre país com d’italians”.
Tornant a l’exposició del castell de Palol de Revardit, Anna Bahí comenta que “el projecte Origen es va realitzar el 2013 a les muntanyes del Perú i encara mai ha estat exposat. A la recerca de llocs mítics, i gràcies a l’ajuda de l’equip de Promperú Macro Región Sureste del govern del Perú, vaig tenir la possibilitat de visitar espais naturals fora dels circuits turístics, i d’aquí va sortir el projecte. Allà, els apus de les muntanyes –els esperits de les muntanyes– parlen en un llenguatge intern i profund, i el que la meva obra vol transmetre és la percepció d’estar fragmentats en infinites partícules repartides en aquest espai-temps on tot té vida. Les peces que presento són en format de díptic per recordar la dualitat d’aquest món i com la fusió de l’autoretrat dins la imatge evoca la unitat”.
A la imatge, Anna Bahí. Origen n. 3. Amb aquesta exposició al castell de Palol de Revardit posa punt final a l’etapa de l’autoretrat.