L'exposició "Hipnosi" és la protagonista del cicle itinerant Exposicions Viatgeres, impulsat per la Diputació de Girona; es va inaugurar el mes de setembre a la Casa de Cultura de Girona (després que el projecte de Ciurana fos un dels dos guanyadors) i durant tot aquest any ha estat itinerant per diferents sales d’exposicions de les comarques gironines. La Jonquera, Celrà, Lloret, Ripoll, Puigcerdà, Peralada i Hostalric han estat fins ara els pobles que l’han acollit, i ara arriba a Figueres, ciutat natal de l’artista, per fer-hi una de les seves darreres parades.
Les obres que formen «Hipnosi» són composicions fetes a partir de materials de rebuig, com ara papers, fragments d’embalatge, codis de barres i mapes de deixalleries, entre d’altres, que donen forma a les més tradicionals vanités. El procés que utilitza l’artista per realitzar-les té certes referències a la tècnica del gravat i del collage; treballa damunt d’una planxa de conglomerat, on defineix la forma (com les vanités) i, posteriorment, hi estén la pasta de paper de rebuig que funciona com a suport.
A «Hipnosi», Ciurana reflexiona sobre una idea recurrent que apareix en gairebé tota la seva obra: la crítica a l’entorn, sobretot a la societat industrial i de consum, tot interpel·lant directament l’espectador sobre temes relacionals amb la utilització dels béns materials i la tecnicitat que ens ve imposada. El consumisme és vist per Adrià Ciurana des d’un punt de vista crític; confessa la seva fascinació pel símbol del reciclatge, la cinta de Möbius, i l’utilitza com a analogia en moltes representacions.
L’exposició es complementa amb un seguit d’obres (fetes també amb material reciclat) vinculades a alguns poemes d’Àngel Rodríguez que emfatitzen encara més aquesta voluntat que té Ciurana que l’espectador reflexioni sobre les idees que ell ha volgut plantejar.
Eudald Camps, el crític d’art encarregat de redactar el text que encapçala el catàleg de la mostra, ho resumeix així: «Potser per això Ciurana ha volgut titular la seva exposició “Hipnosi”: perquè l’espectador haurà d’assumir el repte que suposa mirar d’una altra manera, en ocasions a desgrat seu, però en tots els casos enormement enriquidora».
Adrià Ciurana (Figueres, 1985) és llicenciat en belles arts per la Universitat de Barcelona, en l’especialitat de pintura. Els últims anys ha realitzat moltes exposicions individuals (al Museu de l’Empordà i a la Galeria Dolors Ventós, de Figueres; al Magik Centre d’Arts, del Port de la Selva, i a la Llibreria Vitel·la, de l’Escala) i col·lectives a espais tan coneguts com són ara la Fundació Tàpies, el Cercle Artístic Sant Lluc, el Centre Cultural La Mercè, la Casa Empordà, el Mas d’en Dorra o el Tint de Banyoles.
També ha rebut diversos premis i mencions, alguns dels quals de reconeixement internacional, com ara el Grand Prix de la Biennale Jeune Création Européenne de Montrouge (França) (20013-2014) i el Premi Sala d’Art Jove, l’any 2013.
Foto Eddy Kelele.