El dia 19 de juny, a les 19 h, al Centre de Turisme Cultural Sant Domènec de Peralada tindrà lloc la presentació d’una nova monografia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», dedicada al municipi de Peralada.
El llibre correspon al número 177 de la col·lecció que edita la Diputació juntament amb l’Obra Social “la Caixa” i que porta per nom «Quaderns de la Revista de Girona». Al llarg dels més de cent setanta números publicats, la col·lecció ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a partir de dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).
Aquesta monografia vol ser un itinerari geogràfic de descoberta del municipi de Peralada a través de la seva història, des dels primers assentaments i l'època ibèrica fins a dia d’avui.
La presentació serà a càrrec d'Antoni Solà, diputat de Cooperació Local de la Diputació en funcions; Carles Juanola, director de Banca d’Institucions a Girona de CaixaBank; Pere Torrent, alcalde de Peralada; Joan Domènech, director de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»; Mònica Lladó, regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Peralada; Joan Padern, exalcalde de Peralada, i l'autora del llibre, Inés Padrosa.
Peralada
Peralada, situada a la comarca de l’Alt Empordà, ha estat un poble ben viu i, com a nucli habitat, s’hi han produït canvis que no només han modificat la forma física del paisatge, sinó que també han influït en la mentalitat de la gent.
El territori del terme municipal històric es veu condicionat per una talaia que inclina la seva planícia i els cursos fluvials del Llobregat i la Muga. Encara visible avui dia, el passat comtal de la vila ha deixat com a herència algunes estructures medievals. Diversos conflictes bèl·lics com ara la guerra dels Segadors o la segona Gran guerra van afectar el desenvolupament de la localitat, que va acabar afeblida. Tot i així, encara es poden veure joies com el Castell de Peralada, el claustre de Sant Domènec i el convent del Carme.
En aquest quadern es descriuen les característiques generals i els elements més destacats del municipi, com també els aspectes històrics, socials, econòmics, literaris, artístics, lingüístics i científics que s’hi associen.
L’autora
Inés Padrosa Gorgot és llicenciada en història de l’art i actualment és bibliotecària de la Biblioteca del Palau de Peralada. Ha estat guardonada per diverses publicacions, com ara La principal de Peralada o La nissaga dels Serra.