FCC-Segell-banner4
“Hipnosi” d’Adrià Ciurana al Museu de la Mediterrània

Exposicions

“Hipnosi” d’Adrià Ciurana al Museu de la Mediterrània

bonart torroella de montgrí - 30/06/15
Baner_SantiMoix_Bonart_180x180Nial nou-180x178
Durant el mes de juliol es podrà veure, al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, l’exposició «Hipnosi», de l’artista figuerenc Adrià Ciurana, guanyador de la darrera convocatòria del programa Exposicions Viatgeres.

La mostra, que es va inaugurar el setembre a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, durant tot aquest any ha estat itinerant per diferents sales d’exposicions de les comarques gironines. La Jonquera, Celrà, Lloret, Ripoll, Puigcerdà, Peralada, Hostalric i Figueres han estat fins ara els pobles que l’han acollit, i ara arriba a Torroella per fer-hi una de les darreres parades.

La inauguració al Museu de la Mediterrània, on l’exposició es podrà visitar fins al 30 d’agost, serà a càrrec de l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon i de l'artista Adrià Ciurana.

L’exposició

Les obres que formen «Hipnosi» són composicions fetes a partir de materials de rebuig, com ara papers, fragments d’embalatge, codis de barres i mapes de deixalleries, entre d’altres, que donen forma a les més tradicionals vanités. El procés que segueix l’artista per realitzar-les té punts de trobada amb la tècnica del gravat i del collage: treballa damunt d’una planxa de conglomerat, on defineix la forma (com les vanités) i, posteriorment, hi estén la pasta de paper de rebuig, que funciona com a suport.

Sentit crític

A «Hipnosi», Ciurana reflexiona sobre una idea recurrent que apareix en gairebé tota la seva obra: la crítica a l’entorn, sobretot a la societat industrial i de consum, tot interpel·lant directament l’espectador sobre temes relacionats amb l’ús dels béns materials i la tecnicitat que ens ve imposada. El consumisme és vist per Adrià Ciurana des d’un punt de vista crític; confessa la seva fascinació pel símbol del reciclatge, la cinta de Möbius, i l’utilitza com a analogia en moltes representacions.

L’exposició es complementa amb un seguit d’obres (fetes també amb material reciclat) vinculades a alguns poemes d’Àngel Rodríguez que emfatitzen aquesta voluntat que té Ciurana que l’espectador reflexioni sobre les idees que ha volgut plantejar.

Eudald Camps, el crític d’art encarregat de redactar el text que encapçala el catàleg de la mostra, ho resumeix així: «Potser per això Ciurana ha volgut titular la seva exposició “Hipnosi”: perquè l’espectador haurà d’assumir el repte que suposa mirar d’una altra manera, en ocasions a desgrat seu, però en tots els casos enormement enriquidora».

L’artista

Adrià Ciurana (Figueres, 1985) és llicenciat en belles arts per la Universitat de Barcelona, en l’especialitat de pintura. Els últims anys ha realitzat moltes exposicions, tant individuals (al Museu de l’Empordà i a la Galeria Dolors Ventós, de Figueres; al Magik Centre d’Arts, del Port de la Selva, i a la Llibreria Vitel·la, de l’Escala) com col·lectives (en espais tan coneguts com són ara la Fundació Tàpies, el Cercle Artístic Sant Lluc, el Centre Cultural La Mercè, la Casa Empordà, el Mas d’en Dorra o el Tint de Banyoles).

També ha rebut diversos premis i mencions, alguns dels quals de reconeixement internacional, com ara el Grand Prix de la Biennale Jeune Création Européenne de Montrouge (França, 2013-2014) i el Premi Sala d’Art Jove, l’any 2013.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura