FCC-Segell-banner4
El festival Drap-Art 19 al Museu Marítim

Certàmens

El festival Drap-Art 19 al Museu Marítim

bonart barcelona - 16/11/19
LOGO BIENNAL 2022_Mesa de trabajo 1Baner_Viladot_Bonart_360x356
Art, disseny, sostenibilitat, reflexió, medi ambient i recerca de solucions conjuntes per a les problemàtiques socials més urgents. Drap-Art 19, Festival Internacional d’Art Sostenible, torna del 15 de novembre al 19 de gener a la seva 23a edició per convertir el Museu Marítim de Barcelona en un espai de cultura i participació al voltant de la necessitat d’un desenvolupament més sostenible.

Exposició - Art i disseny a partir d’escombraries, residus i objectes oblidats.Durant més de dos mesos, més de 28 obres de 22 artistes internacionals (9 d’elegits per convocatòria pública i 13 de convidats) ompliran el Museu Marítim de Barcelona tot demostrant que el que moltes vegades és considerat escombraria pot adquirir una segona vida en forma d’obra d’art i peces de disseny. Són obres que neixen, unes vegades per denunciar el desaforat consumisme actual, altres vegades com a evidència de l’enorme quantitat de residus que generem, d’altres des del romanticisme dels artistes que plasmen en les seves obres el desig d’un entorn millor, i en tots els casos amb l’objectiu de crear consciència social per aconseguir un desenvolupament més sostenible, tant mediambientalment com socialment.
Així, es podran veure a Drap-Art19 obres que representen figures d’animals creats a partir d’objectes tan diversos com ara taules de monopatí, a través del francès Julien Deniau (Versalles, 1976, galeria Base Elements), o criatures marines inventades a partir de fustes i deixalles recollides al mar (Noni Font, Barcelona, ​​1962). Igual de sorprenent és Peix cap, obra de Mario Soria (1966, Barcelona, ​​N2 Galeria), que sembla a primera vista un oli emmarcat, però que en realitat és una composició que combina pintura, fusta, joguines de plàstic oblidades i fins i tot peces de Lego. També amb restes d’animals trobats a la naturalesa sorgeixen les obres insòlites d’Álvaro Soler-Arpa (Girona, 1974, galeria Miguel Marcos), tot reivindicant la funció de l’art i el disseny per crear reflexió al voltant del medi ambient. Una obra de la seva sèrie Disseny-Metàstasi (2018/2019) ha estat escollida aquest any com a imatge del festival.

Un festival per debatre, participar i crear consciència. Tanja Grass, directora del festival i presidenta de l’associació Drap-Art des dels seus inicis, ja fa més de vint anys, assegura: “Ja no n’hi ha prou de reciclar o reutilitzar. Necessitem un canvi de paradigma. Drap-Art vol insistir en la consciència sobre les crisis que ens envolten, però també anar més enllà i, a través de l’art i el disseny, crear divulgació i debat, buscant solucions positives conjuntes a les problemàtiques i les crisis més urgents. Cal un canvi d’actitud i ser conscients que petites accions practicades per moltes persones poden aconseguir grans èxits. Cada gest compta”, afirma Grass.
A més de l’exposició, eix del certamen, Drap-Art19 inclourà nombroses activitats associades: esdeveniments d’art urbà, performances, taules rodones, presentacions de projectes per promoure la sostenibilitat, tallers de reciclatge creatiu per a totes les edats, i un mercat d’art reciclat i consum sostenible, que ja està en marxa, tots els dissabtes fins al 28 de desembre a la plaça Reial de Barcelona.

A la imatge, detall de Disseny-Metàstasi (2018/2019) d'Álvaro Soler Arpa.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura