El Museu de Montserrat, després de la inauguració del nou Espai d’art Sean Scully a Santa Cecília de Montserrat, que va tenir lloc el 30 de juny, presenta les dues exposicions temporals d’estiu, que es podran visitar fins al començament de la tardor a la Sala Daura i a l’Espai d’art Pere Pruna.
D’una banda, des del 17 de juliol fins el 8 de novembre es podrà veure una antològica dedicada a Ramon Calsina, en col·laboració amb la Fundació Ramon Calsina, que porta per títol Remembrança. I el dimarts 28 de juliol es presenta la mostra Fate, del fotògraf novaiorquès Roger Ballen, que romandrà fins el 12 d’octubre.
L’exposició Remembrança, de Ramon Calsina (1901-1992), és una revisió molt completa amb gairebé un centenar de peces de l’artista, que abasten tots els gèneres i èpoques del pintor. La seva primera exposició individual va ser l’any 1934 a la Sala Parés. Va fer decorats i cartells per a obres de teatre, i també va exercir de professor a l’Escola de Belles Arts. Amb l’esclat de la Guerra Civil va passar a França per tornar poc després a un llarg exili interior. Poc reconegut en vida, Calsina destaca per la seva pintura del quotidià, pròxima, però alhora fantasiosa i molt connectada amb el món literari. Sota una aparença de duresa i de sàtira, hi ha tendresa i amor; i, més encara, el desig de trobar respostes transcendents. Ramon Calsina gairebé no es va moure mai de Catalunya, llevat d’una estada a París. Va fer una cinquantena d’exposicions, la gran majoria d’elles a Barcelona, però, tot i així, la seva presència mediàtica va ser més aviat discreta. L’obra de Calsina sorprèn per la seva gran diversitat i imaginació, i per la seva força. El títol Remembrança fa referència a un quadre que evoca les llargues estades que el petit Calsina passava a casa dels avis. L’àvia, el nen i el perfil de Montserrat són presents amb generositat en la seva obra. Remembrança es pot veure a la Sala Daura fins el 8 de novembre.
I del 28 de juliol al dilluns 12 d’octubre, l’Espai d’art Pere Pruna presenta Fate, una mostra que reuneix 35 fotografies de les sèries més representatives de l’artista i fotògraf Roger Ballen (Nova York, 1950), que destaca per retratar l’estranya i gairebé monstruosa realitat dels habitants de les zones rurals i dels suburbis a Sud-àfrica. En el treball de Ballen coexisteixen el dolor i l’esperança. La seva exploració, que més que creativa és humana, l’ha portat a elaborar diferents sèries –cadascuna més abstracta que l’anterior– on persones, objectes i animals construeixen relacions torbadores i màgiques; atorga protagonisme a l’absurd per parlar de la fatalitat que viu i mor als ulls dels habitants d’aquests suburbis dia rere dia. Des dels 13 anys, la fotografia ha estat la passió de Roger Ballen. Quan els seus estudis de geòleg el van dur fins a Sud-àfrica als anys 80 es va convertir en un tot i en el punt de partida d’una carrera que avui compleix més de 30 anys i que deixa com a resultat una de les obres fotogràfiques més commovedores i de segell únic al món dels últims anys. La mostra està coorganitzada amb la Galeria Senda de Barcelona.
A les imatges, a dalt, obra de Ramon Calsina i a sota, fotografia de Roger Ballen i obra de Ramon Calsina.