El Festival Internacional d'Art Sostenible de Catalunya, Drap-Art, celebra la seva 25a edició amb un programa molt especial en l'àmbit de l'art sostenible, amb pioners de l'art contemporani i figures destacades de l'art urbà, a més d'una gran selecció d'artistes i projectes emergents. Drap-Art 21 se celebra del 18 de novembre al 21 de desembre de 2021 en diverses sales d'exposicions i edificis emblemàtics creant un circuit cultural al barri Gòtic de Barcelona, que farà de la zona un punt de trobada entre artistes, amants de l'art i noves audiències.
Ha Scult i Pistoletto, dos referents mundials de l'art ambiental.
HA Schult (1939, Parchim, Alemanya) és una figura gairebé imprescindible celebrant l'edició més especial de Drap-Art. Col·laborador del festival des dels seus inicis ja va portar a Barcelona amb motiu de Drap-Art la seva obra més emblemàtica durant l'edició de 2007, quan el seu exèrcit de Trash People va omplir la Plaça Reial per conscienciar sobre la importància del reciclatge i la conservació del medi ambient. Aquest any també és seva la imatge de la convocatòria d'artistes Drap-Art, un paisatge de la seva sèrie Picture Box a base de collage d'objectes: ampolles, maletins, miniatures de joguines, raqueta de tenis, cartons i embolcalls de caramels, entre altres materials. Durant Drap-Art 21 HA Schult realitzarà una intervenció a un espai públic del barri gòtic barceloní.
Michelangelo Pistoletto (1933, Biella, Italia) i la Fondazione Pistoletto/Cittadellarte també se sumen a aquesta edició de Drap-Art. El festival s'uneix a Savina Tarsitano, l'ambaixadora a Barcelona del "Tercer Paraíso", el projecte que l'artista, gran exponent de l'Arte Povera, organitza a diferents ubicacions arreu del món a favor d'un futur socialment sostenible. Durant el festival se celebraran diferents esdeveniments co-comissariats amb Saverio Teruzzi, coordinador dels ambaixadors del "Tercer Paraíso" en tot el món.
Convocatòria d'artistes
Fins al 31 d'agost és oberta la convocatòria per a la presentació d'obres per a artistes, dissenyadors, artesans, artistes escènics, músic, educadors i conferenciants, professionals, emergents i amateurs de tot el món, de forma individual o col·lectiva. Els criteris de selecció exigeixen que les obres estiguin realitzades a partir de la reutilització de materials i treballar conceptes relacionats amb la sostenibilitat social i mediambiental. La valoració tindrà en compte la qualitat artística i l'originalitat de l'obra presentada.
Espais expositus
Les mesures de seguretat que va imposar la pandèmia de la Covid19 ja van obligar a descentralitzar el festival durant la passada edició, a l'hivern de 2020. La bona acollida que va tenir la nova fórmula i la necessitat d'extremar, també ara, les mesures de seguretat, han animat a l'organització del festival a repetir la proposta. Les obres d'art, exposicions i activitats de Drap-Art 21 tindran lloc a diferents espais expositius, edificis emblemàtics i galeries d'art, creant un circuit cultural i sostenible al barri Gòtic:
Les exposicions comissariades podran visitar-se al Reial Cercle Artístic (Dels Arcs, 5) i Villa del Arte Galleries (De la Palla, 10);
Les obres d'art seleccionades en convocatòria pública s'exposaran a l'edifici El Borsí (plaça de la Verònica 2, cantonada Avinyó 23), antiga Escola d'Arts i Oficis de Barcelona;
La mostra de disseny i artesania és podrà veure al Centre d'Artesania de Catalunya (Banys Nous 11);
L'exposició Drap-Art Illes, que inicia un projecte amb artistes de les Illes Balears, es veurà a la Sala Perill (Avinyó 46).
A la imatge, obra de l'artista Soler-Arpa de la Galeria Miquel Marcos.