Amb motiu de la commemoració de la producció i estrena del primer llargmetratge europeu d'animació a color fa 70 anys a Barcelona, el Museu del Cinema de Girona va inaugurar l'exposició Garbancito de la Mancha, 70 anys del primer llargmetratge europeu d'animació a color.
En la mostra s'explica com una productora i distribuïdora catalana, Balet y Blay, i un dibuixant i il·lustrador d'origen valencià, Arturo Moreno, van aixecar una ambiciosa i costosa pel·lícula d'animació en plena postguerra i enmig de dificultats i penúries de tot tipus.
Aquesta exposició està dividida en tres àmbits. El primer pretén sintetitzar el desenvolupament de la indústria del cinema d'animació a Catalunya, i en destaca les seves principals produccions des dels inicis fins al moment actual. El segon àmbit se centra en "Garbancito de la Mancha" i en els fets històrics que van propiciar que es pogués fer la pel·lícula, així com el seu procés de producció, els professionals que hi participaren, les accions de promoció i totes les circumstàncies que la van envoltar. Finalment, s'analitza la carrera d'Arturo Moreno (1909-1993), el seu realitzador, un il·lustrador, animador i caricaturista de referència que va gaudir d'una llarga i fructífera trajectòria professional. Moreno va ser conegut durant molts anys amb el sobrenom "de Walt Disney espanyol", però la seva figura és polifacètica i va molt més enllà de la simple realització d'una pel.lícula d'animació. Va ser un dibuixant humorístic de capçaleres infantils i també en els adults.
En l'exposició es mostren materials originals relatius a la producció de la pel·lícula, com esbossos i dibuixos originals, acetats utilitzats en l'animació del film, materials de marxandatge, etc… així com altres relacionats amb la vida professional d'Arturo Moreno, el realitzador de Garbancito de la Mancha. La gran majoria d'aquests materials originals provenen essencialment de la Col·lecció Antoni Furnó, que conserva el Museu del Cinema, i de la Col·lecció Isabel Moreno, filla del realitzador de la pel·lícula.
Per arrodonir aquesta commemoració, aquest any 2015, també se celebra els centenari de la primera producció catalana de dibuixos animats, el curt El apache de Londres de Joan Solà Mestres, que com tants altres films de l'època, avui està desaparegut.
L'entrada a l'exposició és lliure i es podrà visitar fins al 24 de gener del 2016.