La ciutat de Barcelona comptarà a partir d'octubre amb una nova cita artística oberta al gran públic, a més dels professionals del sector.
Barcelona Gallery Weekend, que se celebrarà de l'1 al 4 d'octubre, és una gran finestra a la vida artística barcelonina que ofereix una programació basada en quatre rutes per galeries, institucions i espais singulars, a més d'altres iniciatives culturals, intel·lectuals i socials. En total, una quarantena d'espais que recolliran propostes d'artistes nacionals i internacionals, tant contemporanis com d'avantguarda històrica.
El projecte, impulsat per l'associació Art Barcelona, vol demostrar el potencial artístic de la ciutat i situar-la entre els referents internacionals del sector. Per això incorpora algunes de les galeries, museus i centres d'art més representatius de Barcelona, a més de comptar amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona (ICUB), la Generalitat de Catalunya (ICEC), el Ministeri de Cultura i l'Ajuntament de l'Hospitalet, entre altres patrocinadors privats i mecenes particulars.
Més d'una vintena de galeries amb una àmplia oferta artística
Aquesta primera edició comptarà amb 21 galeries que mostraran el millor deles seves programacions. Des de artistes consolidats internacionalment com Matt Mullican, Mladen Stilinović i Antonio López, a propostes molt significatives a Barcelona, com les de Perejaume, Antoni Llena, Rogelio López Cuenca i Daniel G. Andújar, o Francesc Ruiz, representant aquest any al pavelló espanyol a la Biennal de Venècia. Altres galeries optaran per propostes més arriscades, amb artistes com Bouchra Khalili i Matt Madden. Algunes contraposaran diferents llenguatges, com els d'Irene van de Mheen i Lucía C. Pino, mostraran l'obra recent d'artistes emergents com Diego Pujal i Ruth Morán, o bé encarregaran un projecte específic com el d'Ángel Marcos. En les galeries que aposten per l'avantguarda històrica trobarem autors de gran prestigi com Joaquín Torres García, coincidint amb la seva retrospectiva al MoMA de Nova York, Alberto Magnelli i Fausto Melotti en diàleg amb Joan Miró i mostres col·lectives amb obres de Salvador Dalí, Alexander Calder, Juan Gris, Julio González, Miquel Barceló, Antoni Miralda i Carlos Pazos, entre d'altres.
Composicions, instal·lacions artístiques a la ciutat
Com a activitat complementària, el projecte comptarà amb el programa Composicions, comissariat per l'equip Latituds i que té com a objectiu convertir Barcelona en un gran espai artístic.
A través d'aquest programa, artistes de la ciutat, o que hi treballen, realitzaran intervencions en espais singulars, com la Biblioteca del Camp Freudià, el Museu Geològic del Seminari, l'Umbracle del Parc de la Ciutadella i el recinte industrial Cosme Toda a l'Hospitalet. Seran instal·lacions temporals que permetran descobrir llocs poc coneguts pels ciutadans. Els artistes seleccionats són Dora García, Jordi Mitjà, Daniel Steegmann Mangrané, Rasmus Nilausen, Pere Llobera i David Bestué.
Implicació de museus, centres d'art i espais independents
Els principals centres artístics de Barcelona també estaran presents en aquest esdeveniment. D'aquesta manera, les institucions col·laboraran amb horaris d'obertura especials i activitats pensades i adaptades al públic de l'esdeveniment. La Blueproject Foundation, la Fundació Antoni Tàpies, la Fundació Joan Miró, la Fundació Suñol, el MACBA, el MNAC, el Museu Picasso, la Fundació Mies van der Rohe i la Virreina Centre de la Imatge, entre d'altres, se sumaran a l'esdeveniment. A més, alguns espais independents i sense ànim de lucre, com Bar Project, Homesession, Passatge i The Green Parrot, s'incorporen al programa aportant una altra perspectiva des dels seus àmbits de treball i investigació i presentant artistes no tan habituals en el panorama artístic de la ciutat.
A la imatge, Garlito de Diego Pujal, que participarà amb la Galeria Balaguer.