El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) rendeix homenatge a la ciutat de Barcelona a través de la mirada de Xavier Miserachs, l’obra del qual es troba dipositada en el Museu des de 2011. Centrant-se en el seu treball Barcelona blanc i negre, la mostra comissariada per Horacio Fernández, ens convida a reflexionar sobre el fotollibre, la seva recent arribada als museus d’art contemporani i la manera d’exposar-los. L’exposició Miserachs Barcelona es podrà veure al MACBA del 18 de setembre del 2015 al 27 de març del 2016.
Cap a 1962, Xavier Miserachs, fotògraf barcelonès de 25 anys, té el projecte de fer un llibre sobre la seva ciutat “un llibre estrictament fotogràfic d’estil i contingut lliures”. Dos anys després el publica en gran format i amb gairebé 400 fotografies. Barcelona blanc i negre és un foto-llibre compost per imatges que formen un conjunt que es pot llegir com una pel·lícula o un relat, és més que un llibre de fotografies.
Els foto-llibres són llibres d’artista, obres acabades, assajos d’autor i, tot i que tenen una llarga història, han arribat fa poc temps als museus d’art contemporani. Els millors foto-llibres, entre ells Barcelona blanc i negre, són importants obres d’art per la seva combinació única de fotografia i disseny gràfic, literatura i propaganda, alta i baixa cultura.
Barcelona blanc i negre mostra una ciutat a través dels seus habitants, dels que explica històries de treball i festa, de gent als carrers, d’emigrants acabats d’arribar i barris gòtics, però sense insistir més de l’imprescindible en el territori o l’arquitectura, que no són més que l’escenografia de la vida quotidiana dels barcelonins de fa mig segle en una ciutat que es transformava dia a dia.
La mostra proposa una experiència diferent de la de veure fotos als museus. En lloc de marcs i còpies “vintage”, l’espectador es troba amb espais urbans compostos per grans ampliacions i projeccions que li permeten, literalment, passejar per les pàgines del foto-llibre de Miserachs. L’escenografia ha estat dissenyada per Langarita-Navarro Arquitectos (www.langarita-navarro.com), un estudi reconegut pels seus espais de treball i exposició.
El projecte inclou la publicació, en coedició amb l’editorial RM (www.editorialrm.com), d’un foto-llibre titulat ‘Miserachs Barcelona’, dissenyat per Ramón Pez (www.ramonpezstudio.com). També està previst publicar un catàleg específic i realitzar un seminari sobre foto-llibres, exposicions i Miserachs.
El comissari de l’exposició, Horacio Fernández, és un especialista en foto-llibres, als que ha dedicat estudis i exposicions com “Fotografía pública” (Museo Reina Sofía, Madrid, 1999), “El fotolibro latinoamericano” (Paris, Madrid, Nueva York, Rio, Sao Paulo, Buenos Aires y Lima, 2012-2014) i “Fotos y libros España”, de nou en el Reina Sofía de Madrid l’any passat i ara en itinerància.
A la imatge, Xavier Miserachs. Festes de Gràcia, Barcelona, 1964. Sèrie: "Barcelona Blanc i Negre" ca. 1964. Fotografia a les sals de plata. 24 x 30 cm. Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Donació Agrolimen. © Hereves de Xavier Miserachs.