banner-oro-1280x150

Notícies

Aprovada finalment una solució de consens per ampliar el MACBA

Aprovada finalment una solució de consens per ampliar el MACBA

Tot hi cap, a Ciutat Vella: l’ampliació del MACBA i el centre d’atenció primària. Aquestes dues necessitats socials llargament reivindicades han trobat finalment el seu lloc definitiu. Els membres del Consell general del MACBA –l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Cultura i la Fundació MACBA– han aprovat aquest matí de forma unànime l’ampliació del museu en un edifici de nova construcció a la plaça dels Àngels, adjacent a l’edifici de la capella pel Nord. Així ho ha anunciat en roda de premsa l’alcaldessa de Barcelonai presidenta del Consell general del MACBA, Ada Colau, que ha definit la notícia com a feliç i l’acord com a històric perquè es desbloqueja finalment el conflicte entre veïns i administracions i entre dos grans pilars de l’estat del benestar: la salut i la cultura.

La construcció d’aquest nou edifici, de tres plantes inclosa la planta baixa, preveu ampliar l’espai del MACBA en més de 2.800m2. El nou edifici es destinarà a l’exposició permanent d’una selecció de la col·lecció pròpia, que actualment compta amb unes 5.200 obres. Aquest acord dona via lliure a la Conselleria de Salut per construir el CAP a la capella de la Misericòrdia, també ubicada a la plaça dels Àngels, espai que ha estat el focus de disputa al llarg dels mesos. El director del MACBA, Ferran Barenblit, s’ha mostrat satisfet amb l’acord perquè és fruit d’un consens institucional i veïnal i ha reivindicat el dret de la ciutadania de veure la col·lecció del MACBA desplegada i en condicions.

Aquesta decisió engega els motors per treballar a contrarellotge i adequar-se als terminis i tràmits que demana la Unió Europa, d’acord amb les condicions de la línia de subvencions del FEDER, que ha de finançar una bona part del projecte. L’obra hauria d’estar enllestida i oberta al públic a finals de 2022. A començaments de 2020 s’iniciaran dos tràmits en paral·lel: per una banda, l’Ajuntament de Barcelona començarà el procés de modificació del Pla General Metropolità, que s’allarga durant 10 mesos; i per l’altra, el MACBA obrirà un concurs internacionals de propostes i idees, que acabarà amb la redacció d’un projecte executiu, gestió que pot durar fins a 13 mesos. D’acord a aquests terminis, l’obra ha de començar a executar-se a principis de 2021.

Aquesta nova construcció i també la conversió de la capella de la Misericòrdia en un nou CAP –obra amb una gestió urbanística més senzilla– provocaran una reorganització de la plaça dels Àngels i suposaran un oportunitat per repensar aquest espai públic de la ciutat.

A la imatge (d'esquerra a dreta), la presidenta de la Fundació MACBA Ainhoa Grandes, la Consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga, l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, Begoña Torres del Ministeri de Cultura i el director del MACBA Ferran Barenblit, a la roda de premsa d'aquest matí.

thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Nial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal