L’artista grec Takis (Panagiotis Vassilakis; 25.10.1925-9.08.2019) va ser pioner en la creació de noves formes artístiques utilitzant el magnetisme, la llum i el so. Takis va néixer a Atenes el 1925, però una part important de la seva carrera artística es va desenvolupar a París, Londres i Nova York, entre 1950 i 1970. Aquesta exposició, que es podrà visitar del 22 de novembre de 2019 al 19 d’abril de 2020, serà la primera mostra individual de l’artista a Barcelona.
Entre les principals contribucions de Takis, destaquen les escultures anomenades Signals, inspirades en els senyals ferroviaris i que sovint incorporen llums intermitents, i les escultures telemagnètiques, que va iniciar a principis dels cinquanta i va exposar per primera vegada a la Galerie Iris Clert de París. Aquestes escultures consisteixen en objectes metàl·lics suspesos en l’espai gràcies a un sistema d’imants. El 1964, l’obra de Takis va inspirar el nom de la galeria Signals de Londres; el 1968 va ser un dels primers artistes convidats al Center for Advanced Visual Studies, fundat per György Kepes al MIT; i el 1969, el fet que retirés una de les seves obres del MoMA de Nova York va catalitzar la creació del grup activista Art Workers Coalition (AWC). So, llum i energia electromagnètica són els principals elements d’un ric llenguatge personal, que es presenta a través d’una selecció de les obres més significatives de la seva trajectòria.
L’obra de Takis representa una ruptura literal i estètica, una mena d’enfrontament productiu entre l’art, la ciència i el món contemporani. Va ser un dels pioners a incorporar les forces de la natura en la seva obra, tant en escultures com en pintures. El so, la llum, l’energia elèctrica i la magnètica són els elements principals d’un llenguatge ric i molt personal que es presenta en un recorregut a través dels projectes més significatius de la seva trajectòria.
A la imatge, l'obra de Takis Camps magnètics.