El Museu d’Art Jaume Morera de Lleida presenta fins al 4 d'octubre del 2015 Trànsits de Naualli, una exposició de Marta Palau que ret homenatge al poder creatiu de la feminitat i que reflexiona sobre temes com ara la migració i els mites d’origen. Naualli és una paraula que en la llengua dels antics asteques, o nàhuatl, significa “dona protectora”, “fetillera” o “dona de visió o poder”.
L’exposició està composta per divuit instal·lacions, entre les quals destaquen Nómadas II, que presenta dotzenes de peus de fang en dimensions variables, similars a les que es troben en codis prehispànics com a símbols de viatges, i Cuatro Atados de Trece, una instal·lació que denuncia “les morts de Ciudad Juárez”, les obres de la qual, teixides amb sisal, contenen calaveres de guix que fan referència a totes les dones assassinades en aquesta ciutat de Mèxic.
Marta Palau és una artista plàstica, l’obra escultòrica de la qual es caracteritza per l’ús de materials com ara fibres vegetals, llana, fusta..., que ens remeten al món natural i màgic, i a les tradicions de les cultures prehispàniques americanes. Va néixer a Albesa (Lleida) el 1934 i, als sis anys, es va traslladar a Mèxic com a refugiada de la Guerra Civil espanyola, on va obtenir la nacionalitat mexicana.
Marta Palau proposa la creació artística com una alternativa que manté un compromís amb la realitat, al mateix temps que vol restaurar i actualitzar les nostres relacions amb la terra, la memòria i els oficis de les mans i el pensament, que reconeixen en l’essència dels rituals i els mites formes de resistència. Palau ha trobat en la figura de la Naualli –fetillera, vident, curandera– una representació simbòlica d’aquest poder creatiu que, des de l’art, convoca a la resistència a partir del poder de la imaginació activa.
A la imatge, Naualli mano poderosa, 2005 de Marta Palau.