FCC-Segell-banner4
La Nit de l\'Art de Palma 2015: de nit a cap de setmana

Reportatges

La Nit de l'Art de Palma 2015: de nit a cap de setmana

Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI (3)La-Galeria-201602-recurs
Després d’una llarga trajectòria, la Nit de l’Art pionera a tot Europa, la de Palma, arriba a la seva 19a edició amb importants canvis. Passat el llindar simbòlic de la majoria d’edat, aquesta nova cita de la festa local més important i coneguda de l’art es planteja com un punt d’inflexió dins la seva història per analitzar les fites aconseguides i fixar el camí que en el futur s’ha de seguir.

Per Xavier Fiol, president de l’Associació Art Palma, que juntament amb l’Aigab organitza l’esdeveniment, l’objectiu principal d’aquest esdeveniment sociocultural és la inauguració de la temporada d’exposicions tot apropant-se al públic i incentivant vocacions artístiques. En els últims anys s’ha vist com la Nit de l’Art s’ha convertit en un acte cada vegada més massificat que no ha comportat, tot i això, un hàbit de consum constant durant la resta de l’any. Per aquest motiu la Nit de l’Art 2015 adopta a Palma una nova estratègia. Fiol explica com la nit de l’art es converteix en el cap de setmana de l’art, tot afegint-hi continguts més professionals i especialitzats. El dia principal passa de dijous al dissabte 19 de setembre, que es destinarà al públic en general. Els dies previs estaran dedicats als perfils més professionals, i es reservarà el dijous abans a la realització de taules rodones, debats, etc., i divendres, a la programació de visites guiades per a artistes, comissaris i gent de la professió. Els organitzadors remarquen la importància de continuar amb l’esdeveniment lúdic i festiu, al qual no volen renunciar, però insisteixen en la necessitat de fidelitzar el públic perquè les visites a les exposicions no es limitin sols a un dia en concret.

A part del programa “oficial” en què participen les galeries que integren les dues associacions organitzadores, a més d’altres centres d’art com ara Es Baluard, el CaixaForum o el Casal Solleric, els darrers anys s’ha anat desenvolupant un programa satèl·lit i alternatiu en altres indrets de la ciutat. Activitats i exposicions proposades per associacions com ara el Barri de les Arts, Arte Visión, Populart o el Puro Hotel, sens dubte enriqueixen la festa i donen visibilitat a un major nombre d’artistes que en molts casos no integren el circuit oficial de l’art, que reafirmen la diversitat cultural de la terra i que contribueixen a la democratització de l’art. Programació oficial o programació alternativa, sols el treball conjunt de tots els agents culturals pot aconseguir que cada vegada més gent tingui la possibilitat real no només d’accedir, sinó de poder gaudir de l’art, a pesar de les condicions desfavorables en què treballa el sector i de la falta d’un vertader suport polític.

A la imarge, Alberto Borea: Haus 2, Galeria Xavier Fiol.

*Ciceró d’Art.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021