L’organització d’una fira d’art contemporani ha estat durant molts anys per a Barcelona una assignatura pendent que semblava que no es podia assolir. A cada nou intent una frustració s’afegia a la llista de camins no reeixits. En el llunyà 1976, una iniciativa, de nom Artexpo, quedava aturada i apagada sota l’embranzida d’un naixent Arco, que, amb un plantejament molt diferent d’ajut institucional, es dimensionava per sobre de les possibilitats reals de qualsevol iniciativa nascuda aquí.
Després de diversos intents fallits de fer renéixer una fira generalista i competent, de mica en mica s’anava fent evident que l’opció realista era optar per fires més especialitzades i enfocades cap a àmbits específics. D’aquesta manera van anar naixent propostes, d’èxit creixent com ara Loop, dedicada al vídeo; Arts Libris, al llibre d’artista, i també la fira Swab, enfocada a l’art més emergent.
Aquesta darrera va iniciar el seu recorregut l’any 2006 a partir de la iniciativa d’Espai d’Art Contemporani Diezy7, sota la batuta del col·leccionista i arquitecte Joaquín Díez Cascón, sempre observada des d’una mirada escèptica pel món artístic del país.
Contra tot pronòstic, de mica en mica i pas a pas ha anat consolidant la seva trajectòria, tal com ho demostren les xifres donades per la mateixa organització, que van des de les 42 galeries i els 6.000 visitants de l’any 2007 fins a les 60 galeries i els 18.000 visitants de l’any 2014.
Swab és l’única Fira d’Art Contemporani fundada per un col·leccionista d’art, que s’envolta de comissaris per donar contingut a cadascuna de les línies de la fira, que abasten aspectes tan diferents com ara les galeries, el treball de curadors, la presentació d’artistes, la teoria i la pràctica, les tècniques més emergents i un llarg etcètera que configura la realitat de la proposta. Amb diverses col·laboracions i unint esforços es proposa trencar amb la imatge hermètica i elitista que a vegades rodeja el món de l’art contemporani i aconseguir que sigui més accessible per al públic en general.
Des de l’any 2011 una de les activitats de la Fira, que es proposa com una evident manera de fer arribar l’art i el disseny a peu de carrer, és la proposta realitzada amb la col·laboració de TMB i batejada amb el nom de Swab/Stairs, en què joves artistes de les escoles de disseny intervenen a les escales del metro tot fent realitat la premissa de convertir el caminar amb una forma d’art i fent que la transformació del nostre territori quotidià esdevingui un instrument estètic.
La mirada a la situació més actual del panorama artístic fa que la presentació d’artistes d’altres continents, que puguin aportar un coneixement més profund i variat de la realitat artística, tingui una presència destacada. D’aquesta manera la producció artística i el pensament dels països llatinoamericans és present en espais com ara Solo Swab, comissariada per Dirella Lazo i Carolina Ariza, o bé Swab Gate by Fundació Lluís Coromina, on es fa un recorregut a través de la curadora Eva Barois de Caevel, per la creació artística d’artistes africans i del Carib. Swab es manté, doncs, fidel als seus orígens de crear oportunitats per accedir al mercat de l’art a galeries emergents o poc conegudes, a artistes i a comissaris.
Per a les noves galeries es va crear l’any 2011 Myfaf, que dóna l’oportunitat a galeries joves que mai hagin participat en cap altra fira de presentar el seu programa patrocinat en la seva totalitat per Swab.
L’aposta pel treball de comissaris que presenten una de les línies programàtiques de la fira fa que plantejaments com ara el de Drawing Aplications, comissariat per Mònica Álvarez Careaga, o el Swab Seed by Focus Engelhorn, amb David Armengol com a curador, permetin donar visibilitat a línies de treball com per exemple el dibuix o a les propostes independents.
El Swab Fòrum (amb la col·laboració d’Appel Arts Centre d’Amsterdam i el Macba) i el Swab Thing són els espais on la reflexió pren el protagonisme i els punts des dels quals la teoria s’acosta al plantejament general de la proposta.
Una altra fita és fomentar el col·leccionisme donant suport a la iniciació d’aquesta pràctica a través de la participació d’artistes joves amb obres assequibles i de diferents premis basats en l’adquisició d’obra. Aquest nou col·leccionisme és important per mantenir el mercat de l’art al nostre país i la seva continuïtat.
La conclusió que es desprèn de l’anàlisi de l’activitat proposada per Swab és que estem davant d’una proposta de pas lent però segur, cada cop més consistent, dedicada a l’art emergent, amb línies d’actuació per a cadascun dels vessants artístics emergents i que ha aconseguit obrir-se camí a partir de l’aplicació d’unes propostes que van més enllà de la teoria estricta i que es plantegen des de la mirada pràctica i realista.
La fira Swab se celebrarà de l’1 al 4 d’octubre al pavelló italià de Fira de Barcelona.
A la imatge, vista del pavelló italià on se celebra la fira Swab.