El document del mes que l'Arxiu Municipal de Roses dóna a conèixer el setembre del 2015 a través de la seva secció de la web municipal roses.cat, forma part del Fons Societat Unió Fraternal (SUF) i correspon a un talonari de les liquidacions de les sessions de ball celebrades a la SUF entre els anys 1964 i 1967. Un testimoni de la vida festiva rosinca que va ser recuperat el passat mes de febrer durant una darrera revisió a les instal·lacions de la SUF, prèvia al seu enderroc.
Una visita a l'emblemàtica sala de la SUF poc abans del seu enderroc, va permetre als arxivers municipals el passat mes de febrer la localització d'un seguit de documentació i objectes datats entre 1943 i l'any 2014. La majoria de documents són talonaris amb els cobraments i pagaments dels balls celebrats a la SUF entre 1964 i 1985, però també hi havia un talonari de 1943 dels préstecs per a la construcció de l'edifici social de la societat, documents diversos sobre la conservació de l'edifici i alguns fullets i cartells de publicitat dels actes que s'hi van celebrar els darrers quinze anys.
En concret, el document presentat correspon a la liquidació del ball del 6 de novembre de 1965, on va quedar registrat el cost del conjunt contractat que era de 4.221 pessetes, a banda de les 300 pessetes que van cobrar els treballadors contractats per la SUF. En l'apartat de cobraments es detallen cinc tipus diferents de persones que anaven al ball. En primer lloc es detalla la presència de 79 homes, que se suposen solters, que pagaven una entrada de 50 pessetes; 4 casats, que en pagaven 40; i 12 mitges entrades, que en costaven 30. A més a més, es diferenciaven dos altres grups: 3 forasters, que pagaven 65 pessetes cadascun i 67 senyoretes, que en pagaven 10. En total aquell dia va haver-hi una recaptació de 5.335 pessetes, que un cop restades les despeses van deixar 814 pessetes a la caixa de la tresoreria de la SUF.
Sens dubte, el document ofereix un clar testimoni de què els balls de la SUF eren un dels puntals de la vida social del poble i l'activitat d'aquesta associació, clau per conèixer la vida social dels anys seixanta del segle XX i entendre la Roses contemporània.