La Fundació Gala-Salvador Dalí ha incorporat onze negatius inèdits del periodista i fotògraf holandès Jan Adam Stevens (1911-1965). Les imatges, que són el resultat d’una visita d’Stevens a Portlligat l’any 1961, s’han comprat directament al seu fill i hereu Frank Stevens van Hemert.
Aquests negatius formaven part de la col·lecció particular del periodista juntament amb d’altres de caràcter personal que es conservaven en dues caixes a la casa familiar del fotògraf de Haarlem (Països Baixos).
La Fundació Dalí en gestionarà els drets, com també ho fa amb les fotografies de Dalí realitzades per Oriol Maspons, Francesc Català-Roca o Xavier Miserachs. El fons del Centre d’Estudis Dalinians compta amb més de 12.000 imatges que comprenen totes les èpoques de la vida de Salvador Dalí, amb instantànies de fotògrafs destacats com Man Ray, Brassaï, Cecil Beaton, Eric Schaal, George Platt Lynes, Horst P. Horst o Philippe Halsman, per esmentar-ne només uns quants.
De les adquisicions de la Fundació en destaquem dos fons de gran riquesa gràfica i documental que integren i complementen l'arxiu fotogràfic: el fons Meli (Melitó Casals) i el fons Eric Schaal. El primer, fotògraf local, amic i col·laborador de Dalí a la dècada dels cinquanta, està format per una àmplia col·lecció d’imatges d’època i un gran nombre de negatius i contactes sobre la creació del Teatre-Museu Dalí. El fons Eric Schaal, adquirit l’any 2005, documenta una fructífera relació professional entre ambdós artistes, entre el 1937 i el 1942. El conjunt de fotografies d’Stevens, totes elles inèdites, complementa la col·lecció d’instantànies dels anys 60, època de plena gestació del futur Teatre-Museu Dalí, i coincideix també amb l’homenatge que la seva ciutat natal li ret el 12 d’agost de 1961, a la plaça de braus.
Biografia de Jan Adam Stevens
Va néixer el 1911 a Haarlem, a prop d’Amsterdam (Països Baixos) i va morir el 1965. Va treballar com a fotoperiodista en campanyes militars a Indonèsia i també per a la Casa Reial Holandesa. Després de la Segona Guerra Mundial, entre el 1946 i el 1947, es va allistar a la marina holandesa com a professional. En qualitat d’oficial de comunicació, va fer reportatges fotogràfics de l’Illa de Java i Bali, a Indonèsia.
A finals dels anys 40 va fundar l’agència de premsa NFP (Nationaal Foto Persbureau) a Amsterdam, una de les més importants d’Holanda. Al gener de 1953, en ocasió de l’huracà que va trencar els dics i va provocar milers de morts, va ser el primer de sobrevolar la zona afectada i les seves fotografies van donar la volta al món. El 1958, ell i la seva família van ser dels primers turistes holandesos a estiuejar a Catalunya, concretament a Sitges. A l’Arxiu Nacional Spaarnestad Photo de la Haia es conserven 250.000 negatius del seu estudi, 4.000 fotos aèries i 18.000 plaques.
A les imatges, Salvador Dalí a Portlligat, 1961 i Salvador Dalí al taller de Portlligat, 1961 © Jan Adam Stevens.