L’exposició “Art en el llibre: ex-libris del Modernisme i el Noucentisme”, que des de del dia 28 d’octubre es podrà visitar a la sala d’exposicions temporals de la Casa Masó, presenta més de tres-cents ex-libris dels millors artistes del Modernisme i el Noucentisme, procedents de diferents col·leccions públiques i privades de Catalunya i de la pròpia Casa Masó. La mostra, que es podrà visitar fins el 2 d’abril de 2016, vol acostar el món de l’ex-libris i l’exlibrisme a tots els públics i transportar el visitant a una època no gaire llunyana quan l’amor pels llibres i per la lectura va donar peu a la creació d’aquestes obres d’art que van acabar convertint-se en preuades peces de col·leccionisme.
Carles Puigdemont, alcalde de Girona i president de la Fundació Rafael Masó, ha escrit en el catàleg de la mostra que “com a gironins estem especialment orgullosos d’haver pogut reunir en aquesta exposició una àmplia selecció dels magnífics i delicats ex-libris que va fer l’escultor Fidel Aguilar, col·laborador de Masó. La mostra també inclou dues obres d’un altre col·laborador destacat de l’arquitecte, el bisbalenc Joan B. Coromina, de qui la Fundació Rafael Masó aquest any ha pogut adquirir una important col·lecció de dibuixos, pintures i gravats.”
Un ex-libris és molt més que la marca de propietat que es posa en un llibre, és una interpretació simbòlica de l’amor pels llibres i la lectura a partir de les enormes possibilitats expressives que ofereixen les tècniques del gravat. La singular combinació d’imatges i paraules en els ex-libris els converteix en precioses obres que des de fa dècades han despertat l’interès i la passió de grans artistes i de molts col·leccionistes.
Durant el Modernisme i el Noucentisme, a Catalunya l’exlibrisme també va viure una edat d’or, igual que la resta d’arts plàstiques. Rafael Masó en va dissenyar alguns per a amics seus i a la Casa Masó se’n conserva una col·lecció d’altres artistes d’aquell moment, que han estat l’orígen d’aquesta exposició. El conjunt és una mostra de petites grans obres d’art que conviden a descobrir la saviesa d’artistes i de bibliòfils, i a reivindicar l’admiració per l’art i pels llibres d’aquella època.
Coincidint amb l’exposició, la Fundació Rafael Masó amb la col·laboració d’Amics de la UNESCO de Girona ha programat una sèrie d’activitats per acostar el món dels ex-libris i l’exlibrisme a tots els públics, per la qual cosa es faran diverses conferències i tallers d’ex-libris per a les escoles, per a infants i per a adults.