Fins al 10 de gener del 2016, el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols acull l'exposició Rafael Patxot: mecenes, científic..., l’home, comissariada per Jordi Soler i Manuel Castellet.
Cinc artistes -Ana Garcia-Pineda, Roc Parés i Burguès, Jaume Pitarch, Job Ramos i Carles Santos- han establert diverses relacions amb la figura i el pensament de l’il·lustre mecenes, a qui desconeixien anteriorment, a través de l’encàrrec rebut de crear una obra inspirant-se en una de les facetes del personatge. Aquestes obres originals són el centre de cadascun dels blocs que conformen l'exposició: La família, el llegat; Mecenatge; Catalanitat; Renúncia; Tot un caràcter, i Exili. Cada bloc és delimitat per un element carregat de simbolisme: una porta. I és que el mecenes es va fer portar a l’exili suís la porta de la seva biblioteca de Sant Feliu de Guíxols, que també es pot contemplar a la mostra.
Rafael Patxot (Sant Feliu de Guíxols, 1872 - Ginebra, 1964) fou meteoròleg, gran mecenes de la cultura catalana, científic, industrial surer, filantrop, bibliòfil i escriptor. El 1936, perseguit, hagué d’exiliar-se a Suïssa i publicà, entre altres, Adéu a Catalunya. Guaitant enrera, (1952).
La mostra es va presentar el 31 d'octubre en el marc de la taula rodona on es va fer balanç de l’Any Univers Patxot.
A la imatge, un dels comissaris, Manuel Castellet, presenta l’exposició al costat de l’única peça històrica: la porta de la biblioteca que Rafael Patxot va fer-se traslladar a l’exili a Suïssa. Foto: Jordi Gallego.