El 12 de novembre a les 10.30 h es presenta l'exposició Upfront al Centre Conde Duque (C / Conde Duque 11). Organitzada per la Cooperació Espanyola a través de l'AECID, la mostra Upfront recull el treball de 23 dels fotoreporters de guerra més destacats de l'actualitat, que formen la qual es coneix com "la generació més internacional de fotoreporters hispans". Alguns d'ells han viscut en la seva pell el segrest, l'aïllament, la fam ... però també el reconeixement en forma de premis internacionals com els Pulitzer o els World Press Photo. Es tracta d'un homenatge a tots els professionals que arrisquen la seva vida cada dia en els territoris més hostils del planeta. La presentació comptarà amb la presència del comissari Ramiro Villapadierna i amb alguns dels fotoreporters protagonistes.
En paraules de Villapadierna, comissari de l'exposició, allà davant obre la porta al públic a un dels oficis més exposats i traïdors del moment. El projecte mira a través de les lents d'aquests 23 fotògrafs, botó de mostra de la generació més internacional de foto-reporters d'origen hispà, de les Balears fins a la Pampa i de la ciutat nord-africana de Melilla al Riu Bravo. Villapadierna aclareix que "les imatges no busquen angoixar, ni incitar el voyeurisme, ni tan sols promoure la gran fotografia com a via de l'art modern; tampoc encara proposar icones. Suggereixen un experiment que connecta en línia dels molts fronts del món amb sofà casolà, des el que contemplem distreta i indiscriminadament, tot el soroll i la fúria visual que ens ensordeix diàriament ".
La mostra s'inspira amb un text de la poeta andalusa Gracia Morales (Granada, 1973), les paraules construeix el moment del reporter davant la foto. De fons, una banda sonora constant acompanya la visita; es tracta d'una composició musical de Mariano Lozano creada específicament per allà davant.
Les fotografies s'han disposat creant una mena de diàlegs ficticis entre elles. Així, mentre veiem la imatge d'una dona que plora amb un nen, al costat d'ella, podem contemplar una altra d'un franctirador disparant. Aquest tipus d'imatges, que sembla que encaixen, estableixen un diàleg entre si que en realitat és fals. És la nostra ment la que suposa la relació entre ambdues. Però aquestes són les connexions habituals que fan els nostres ulls cada dia.
Però més enllà del parany proposta, un vincle comú enllaça tots els treballs exposats: el dolor, que per la veterana fotògrafa Sandra Balsells, «és l'únic que no ha canviat a través de la història» i la geografia.
L'exposició es podrà visitar fins al 31 de gener del 2016.