El Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) presenta, fins al 28 de febrer, l'exposició Això no és una pipa de l'artista gallec, resident a Lituània, Lino Lago (Redondela, 1973), la seva primera exposició en una institució espanyola. Lago és actualment un dels artistes espanyols que tenen més definit un discurs crític i compromès des de la pintura. En tot el treball que ha realitzat podem veure una constant incomoditat del que suposa el fet pictòric i artístic en contrast amb una magnífica factura en totes les seves obres.
L'artista va més enllà de l'estètica i busca la inspiració al carrer, a les notícies, en la vida quotidiana. S'atreveix a intervenir fons clàssics de Bronzino o Velázquez amb elements geomètrics, textos intrusius o pinzellades caòtiques i desordenades. També s'acosta al hiperrealisme amb les seves pintures pròximes a la definició de la fotografia, que tampoc es lliuren de la seva mà interventora. En totes les seves obres intenta recollir el estandarditzat per dotar-lo d'un nou significat, convertir-lo en una altra cosa per plantejar un nou raonament.
L'exposició, comissariada per Rafael Doctor, es divideix en dues parts, una primera que recull una àmplia selecció d'obres de les seves etapes anteriors, en què ja es pot observar la base crítica en què se sustenta tot el seu treball, i una segona part en què tracta, per primera vegada a Espanya, l'assumpte de la injustícia i el patiment innecessari dels animals com a temàtica principal. La mostra estarà oberta al públic fins al pròxim 28 de febrer del 2016.
Lino Lago, artista compromès des de la pintura amb l'animalisme, és llicenciat en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid, resideix des de fa anys a Vilnius (Lituània), on desenvolupa la seva carrera artística. Ha exposat de manera individual a la Casa de Galícia a Madrid, a la Galeria Peda de Klaipeda (Lituània), a la Galeria Bredgade- Kunsthandel de Copenhaguen (Dinamarca), al Club Financer de Vigo, a la Galeria C5 de Santiago de Compostel·la , així com en la George Adams Gallery, una de les galeries més prestigioses de Nova York.
L'artista redondelano també va participar en diverses exposicions col·lectives, entre altres al Certamen Art Xoven Gallega al Museu Municipal d'Ourense, a Casa de Vacas del parc del Retiro de Madrid, Galeria Vartai de Vilnius (Lituània); Galeria Bredgade Kunsthandel de Copenhaguen (Dinamarca), Museu Thyssen Bornemisza de Madrid ia la Fundació Fran Daurel a Barcelona.
Ha estat guanyador en 2002 del "Kristoforas", el Premi de les Arts de l'Ajuntament de Vilnius (Lituània). El 2007, va rebre una Menció d'Honor al Certamen de pintura de la "Fundació de les arts i els artistes" al Museu Thyssen Bornemisza de Madrid.
Segons explica el comissari, Rafael Doctor, Lino Lago realitza en les seves obres una "constant crítica al políticament acceptat del sistema artístic ia la imatge desactivada del compromís". Així, Llac arriba a desenvolupar en els seus últims treballs una obra en què es fonen els seus més arrelades creences vitals en relació a la seva posició particular com animal "racional" que viu en un món envoltat d'altres animals que són explotats i aniquilats per diferents causes , alguna cosa en el que l'autor es nega a participar. Les últimes obres de Lli Llac aborden directament la crítica a la ideologia carnista que regeix el món contemporani i parteixen, conceptualment, de l'animalisme, un corrent de pensament i acció que entén que la relació que manté l'ésser humà amb els animals a la societat actual és absolutament abusiva, cruel i injusta.