banner-elscatala-817x88px
Animals i faraons a CaixaForum Barcelona

Exposicions

Animals i faraons a CaixaForum Barcelona

Gif_Viladot_180x180_2thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021
Des de finals de setembre del 2015 fins al 10 de gener del 2016, a CaixaForum de Barcelona podem gaudir d’una exposició excepcional. Es tracta d’Animals i faraons. El regne animal a l’antic Egipte, en què a través d’unes 430 obres es pot apreciar la importància que el món animal –hi ha una seixantena d’animals diferents– tenia en la vida quotidiana de l’antic Egipte. En la seva majoria, les peces provenen del Museu del Louvre de París, i la comissària és Hèlène Guichard, conservadora del departament d’antiguitats egípcies del museu francès. La Fundació “la Caixa” sempre ha estat molt interessada a mostrar el món antic, ja que hem tingut l’oportunitat de veure diferents mostres sobre el tema aquests darrers anys. Possiblement afavorit per la circumstància que l’arqueòleg Luis Monreal Tejada, que va ser director de la fundació, es va implicar molt a oferir exposicions d’art antic, i per això mostres com ara Rutes d’Aràbia. Tresors arqueològics de l’Aràbia Saudita; Prínceps etruscs. Entre Orient i Occident; Un altre Egipte. Col·leccions coptes del Museu del Louvre, Art motxica a l’antic Perú o Teotihuacan. Ciutat dels Déus, entre d’altres, han permès al públic gaudir del món antic.

Aquesta exposició es va poder contemplar anteriorment a CaixaForum de Madrid. Ara a Barcelona veiem escultures, estàtues i figures, ceràmica, papirs, aquarel·les i pintures murals, esteles i relleus, cofres, joies, amulets i objectes de la vida quotidiana, distribuïts en nou seccions temàtiques, en què predominen els àmbits religiosos, funeraris i polítics. Hi ha peces de grans dimensions, com per exemple el conjunt estatuari de granit rosa de babuins (1279-1213 aC) que eren a la base de l’obelisc oriental del temple de Luxor i que mai havia sortit del Louvre, des del seu trasllat de la Place de la Concorde, el 1847. La representació tan evident dels atributs masculins va provocar que no es pogués veure al museu. També s’hi pot veure l’estàtua Esfinx reial amb el nom d’Acoris (392-379 aC), feta amb basalt i que prové de Villa Borghese de Roma, en què es fusionen el cap humà amb un lleó ajagut. Acoris va ser un dels últims reis d’Egipte, i en la del Lleó ajagut del costat (378-361 aC), de pedra calcària, apreciem un lleó amb actitud tranquil·la, observant el seu entorn, lluny de la seva agressivitat natural.

Respecte a altres peces que m’han semblat importants, hi ha les relacionades amb els gats i els gossos. En el cas dels primers, els felins a l’Imperi Mitjà eren molt importants com a animals de companyia, i també en un aspecte simbòlic,  sobretot a l’època ptolomeica (del segle IX al segle I aC), i, respecte als gossos, hi havia una afinitat relacionada amb el món funerari. Altres animals essencials són les aus, sobretot els ibis, considerats éssers d’una gran saviesa i que imperaven sobre el caos.

És evident que la representació d’una seixantena d’animals del món egipci és una tasca molt difícil d’explicar aquí, però el que és evident és que cadascun dels animals que figuren a l’exposició van tenir un paper preponderant en la vida quotidiana d’Egipte i també en altres civilitzacions, cas de Mesopotàmia, Grècia o Roma, a més de l’Amèrica precolombina i del món asiàtic.

A la imatge, estàtua de lleó estirat sobre un costat. Calcària. Baixa Època, dinastia XXX, regnat de Nectànebo I (378-361 aC) © Musée du Louvre, dist. RMN-GP / Christian Décamps.

Et poden
Interessar
...

BONART_BANNER-POSTECTURA-817x68