ACVic Centre d’Arts Contemporànies amb la col·laboració de la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya presenta els dos projectes d’educació seleccionats a la convocatòria Art Jove 2015. Maniobres d’evasió, projecte realitzat per Isabel Barios Ibars i Miriam C. Cabeza, al voltant de la intervenció artística com a eina de mediació en els contextos sanitaris, i Mirades post-generacionals de Carlos Canales, Àngel Garau i Judit Onsès, projecte que treballa el creuament de vivències personals entre persones de diferents generacions. Els projectes han comptat amb la tutoria de Cristian Añó i Marta Ricart.
Maniobres d’Evasió és un projecte que naix amb la finalitat d’analitzar com i de quina manera la comunitat s’apodera de la seva salut i crea mecanismes i processos terapèutics diferents als oficial i convencionalment establerts. L’experiència d’aquest projecte s’ha dut a la pràctica al CAP Sud de Sabadell entre els mesos de maig i desembre del 2015 i de manera conjunta i coordinada amb els professionals i les associacions de veïns del districte. Amb aquests s’avaluen els problemes socials i de salut del barri amb l’objectiu de tractar-los de manera col·lectiva a través dels propis afectats. Després d’haver detectat que la gent gran amb risc d’aïllament és la població més urgent a intervenir, es crea un grup obert anomenat “Art comunitari” que integra diferents usuaris del CAP pertanyents a aquest sector, amb els que s’engega una sèrie de tallers setmanals que es converteixen en un espai de trobada on es treballa a partir de la seva memòria, els seus interessos i les seves aficions. Aquesta experiència ens serveix per, d’una banda, posar en evidència que l’intercanvi de vivències ens ajuda a poder elaborar un programa d’art col·laboratiu a partir dels propis desitjos i necessitats dels participants, com per, d’altra banda, crear un vincle entre els camps de les pedagogies de l’art i de la salut comunitària.
Mirades post-generacionals és un projecte que incideix en la creixent distància que s’estableix entre els joves i les persones d’edat avançada en el marc de la cultura capitalista neoliberal. S’ha establert així un marc de treball on entrecreuar mirades, qüestionar discursos i construir subjectivitats, generant produccions personals i col·lectives. També s'ha generat un espai a la reflexió. El projecte s’ha desenvolupat principalment en el context territorial de la comarca d’Osona, en concret a Torelló, implicant-hi a la gent gran del centre de dia Cals Avis. S’ha estructurat en dos blocs: un primer bloc que consta d’activitats participatives desencadenants, on l’objectiu és construir un espai de coneixença i confiança mútua; i un segon bloc de producció col·lectiva a partir de l’entrecreuament dels sabers i metodologies de cada agent. Aquest darrer bloc s’ha realitzat a partir de la premissa de treballar en relació als desitjos i el futur, desembocant en la preparació d’una missió espacial per anar a la Lluna.
La inauguració tindrà lloc el 27 de novembre a les 11 h i la mostra es podrà visitar fins al 31 de desembre.