L’exposició Camins de natura, itineraris vitals, que es pot veure al Palau Robert del 10 de setembre al 31 de gener del 2016, convida a reflexionar sobre el paper dels educadors ambientals i en com repercuteix la natura en el desenvolupament de les persones.
Aquesta iniciativa coincideix amb els 40 anys de la creació del primer itinerari de natura a Catalunya i a l’Estat (el 1975 al bosc de Santiga, a Barberà del Vallès) i amb els 30 anys de la creació de la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA), el 1985. Dos moments històrics i especialment rellevants dins la tradició ambientalista i associativa dels catalans, que van donar un impuls molt important a l’educació ambiental del nostre país.
L’exposició, que té com a comissari Albert Torras, explica la necessària relació i implicació que les persones han de tenir amb la natura, en el seu desenvolupament i conservació, tenint en compte els vincles i les dependències existents.
La mostra dóna a conèixer els itineraris d’educació ambiental existents a Catalunya. Per això se n’han seleccionat 52 per a aquesta exposició. Són itineraris que recorren diferents punts del territori català. La majoria posen en relleu els aspectes naturals, però també se n’hi presenten d’altres que mostren aspectes culturals, tecnològics o industrials. Els itineraris de natura no són només una part del nostre coneixement, sinó una part de les nostres vivències que configuren el caràcter i la personalitat. Com deia el poeta Alfred Tennyson: “Sóc part de tot el que he trobat al meu camí.”
El guió i la coordinació del projecte l’han portat a terme el comissari i un equip de treball de la Societat Catalana d’Educació Ambiental, format per Isabel Alves, Alba Castelltort, Josep Maria Llorach, Lluís Pagespetit i Bea Ramírez. També ha col·laborat en la revisió del guió Loreto Rubio, de Sinergia Value. La museografia és de MiBa Arquitectes; el disseny, de Dani Rubio, i el web, de Maria Beltran.
A la imatge, Josep Espigulé. Aiguamolls.