L'1 desembre, la Residència d'Estudiants inaugura l'exposició Dones a l'avantguarda. La Residència de Senyoretes en el seu centenari [1915-1936], organitzada conjuntament amb Acció Cultural Espanyola.
L'exposició proposa un recorregut pels antecedents i la història de la Residència de Senyoretes a través de més de 400 documents, llibres, fotografies i obres d'art d'institucions com el Museu Sorolla, el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia, la Fundació José Ortega i Gasset-Gregorio Marañón, la Biblioteca Nacional d'Espanya, Museu d'Arts Decoratives i el Museu Nacional del Teatre d'Almagro, entre molts altres.
La Residència de Senyoretes (1915-1936) va ser el primer centre oficial creat a Espanya per fomentar la formació superior de la dona. Sota la direcció de Maria de Maeztu, el grup femení de la Residència d'Estudiants (presidida per Alberto Jiménez Fraud), va adquirir un desenvolupament espectacular i va contribuir a difondre un nou model de dona professional i independent. Per les seves dependències van passar com a professores, alumnes o col·laboradores algunes de les dones més destacades de la cultura espanyola de l'època, com Maria Goyri, Zenobia Camprubí, Victòria Kent, Josefina Carabias, MaríaZambrano o Maruja Mallo.
La mostra, comissariada per Almudena de la Cova i Margarita MárquezPadorno, es pot visitar fins al 27 de març del 2016.
A la imatge, el Laboratori Foster de la Residència de Senyoretes, cap a 1930. Arxiu Institut Internacional, Madrid.