A partir del gener de 2016 el Claustre del Mas del Vent de Palamós serà visitable en virtut d’un conveni que han signat l’Ajuntament de Palamós i la plataforma cultural Focus Engelhorn, a la finca del Mas del Vent.
Es tracta d’una “iniciativa cultural, docent i social que va encaminada a posar de relleu i en valor els elements arquitectònics i artístics ubicats al Mas del Vent de Palamós, a través de la interpretació, la formació i l’estímul de la creativitat”.
Amb aquest objectiu l’acord signat dóna l’oportunitat de conèixer el Claustre i el seu entorn als alumnes de les escoles de Palamós, dins el marc d’un concurs de dibuix infantil, amb l’entrada gratuïta. Així mateix, l’Ajuntament de Palamós i Focus Engelhorn adreçaran una proposta als centres que imparteixen el Batxillerat Artístic d’arreu de Catalunya per tal que els estudiants puguin visitar el Claustre.
En paral·lel, les visites passaran a incorporar-se a l’oferta turística de Palamós com a destinació de patrimoni, el primer dissabte dels mesos de març i abril i d’octubre i novembre, i tindrà un preu de 20 euros per persona. La visita, en grups d’un mínim de 8 persones i un màxim de 25, tindrà un tast dels productes de Km0 de l’empresa Brugarol de Palamós (www.brugarol.com), té un guionatge de l’empresa Àgora, especilitzada en continguts de les visites guiades de centres de referència de Catalunya, i l’informació, reserves i coordinació anirà a càrrec les coordinarà el Museu de la Pesca de Palamós. Tindran una durada d’una hora i mitja i seran en català, castellà, anglès i francès.
Així mateix, també estan programades 5 visites teatralitzades, a cura de l’actor català Martí Peraferrer, director del festival Fitag, durant els mesos de maig, juny, juliol, agost i setembre. També el primer dissabte de cada mes i el preu oscil·larà entre 125 i 150 euros. L’esdeveniment inclourà un menjar amb productes de l’empresa Brugarol, que treballa amb estàndars ecològics, i així mateix amb la gamba de Palamós com a producte de referència. Aquestes visites estaran coordinades per Focus directament i tindran una durada total d’una hora i mitja. Seran en català, castellà, anglès i francès.
Finalment, s’organitzaran visites per a un públic més especialitzat, amb una periodicitat per determinar, a través d’una comissió formada pel cap de Patrimoni de l’Ajuntament, Miquel Martí, per Eduard Carbonell, historiador de l’art de la Universitat de Girona, especialista en El Claustre –a més de la persona que va conduir l’estudi encarregat per la Generalitat-, per Joaquim Nadal –director de l’Institut de Recerca en Patrimoni Cultural i per Ricard Planas, director de Focus i de la revista Bonart.
D’altra banda, també s’obre la porta a programar visites gratuïtes dirigides a les entitats i associacions sense ànim de lucre i amb una finalitat social, educativa o cultural vinculades al municipi de Palamós.
La recaptació neta de totes les prestacions econòmiques que generi la visita del claustre, una vegada deduïdes totes les despeses que comporta la visita, inclosa l’assegurança, quedarà a disposició de l’Ajuntament de Palamós o de l’entitat que determini sense ànim de lucre que tingui finalitat social, sanitària, educativa o cultural del municipi.
Focus Engelhorn: un any de vida
Focus Engelhorn va néixer ara fa una mica més d’un any, el 9 de desembre de 2014. Desenvolupa la seva activitat a les finques del grup Brugarol a Palamós i Canet d’Adri (Girona) i és l’expressió de la passió de la família Engelhorn per la cultura, el paisatge i la societat d’aquest tros de costa mediterrània.
Aquesta nova iniciativa, singular i plantejada des de la passió per cultura, l’amor a la terra i el compromís amb la gent, compta amb el suport de l’Ajuntament de Palamós i la Diputació de Girona. Sota la direcció artística del crític d’art i gestor cultural Ricard Planas, de Bonart cultural, Focus Engelhorn treballa estretament amb l’Observatori del Paisatge de Catalunya; la Fundació Premediterrània; la Fundació Lluís Coromina; la Fundació Bunka; la Fundació Estany; la Fundació Mas Casadevall i l’Institut de Recerca Holística de Montserrat. Enguany també ha col·laborat amb la Fira Swab, la Fira Arco de Madrid, el Centre Cultural la Mercè de Girona amb jornades sobre Thomas Mann, amb el projecte Plant for de Planet, amb el gallery Weekend.
Tres eixos: Arts, paisatge i integració.
El pla d’actuació de Focus Engelhorn se centra en tres eixos, cadascun dels quals preveu la posada en marxa d’accions concretes:
Focus Engelhorn (Arts). Focus Engelhorn posa el patrimoni de les diverses finques del grup brugarol al servei de la divulgació i la investigació cultural. Engelhorn col·labora, també, amb la Fundació Premediterrània per a la conservació, l’estudi i la difusió del patrimoni cultural i marítim. Així mateix, fa una clara aposta per la promoció del talent, de manera que l’univers Engelhorn està molt vinculat a noms com el del cineasta Albert Serra, l’artista electrònic Marcel·lí Antúnez, l’escultor Medina Campeny o el pintor Xavier Escribà, entre d’altres.
Focus Engelhorn (Paisatge). Una pàgina web (
www.focusengelhorn.com) dóna conèixer aquells creatius l’obra dels quals pivota a l’entorn del concepte de paisatge. Aquesta iniciativa es duu a terme en col·laboració amb la Fundació Lluís Coromina, la revista bonart i l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que dirigeix el catedràtic de Geografia Humana, Joan Nogué.
Focus Engelhorn (Integració). La plataforma impulsa iniciatives destinades a millorar les condicions de vida de les persones menys afavorides i col·labora estretament amb les entitats del tecer sector de Palamós.