Santa Coloma de Farners tancarà el recorregut de la mostra itinerant Tom Carr. Ecos de Carles Buïgas, produïda i presentada al Museu d’Art de Cerdanyola, i comissariada per Fina Duran, que forma part de l’edició 2014-2015 del Programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
La mostra recull la mirada de Tom Carr sobre l’obra de Carles Buïgas, el creador, entre d’altres, de la Font Màgica de Montjuïc (Barcelona). La inauguració tindrà lloc el dissabte 9 de gener, a la Casa de la Paraula, i es podrà visitar fins el 20 de març. Tom Carr. Ecos de Carles Buïgas pretén ser una mirada des del present a una obra del passat i amb l’esperit cap al futur, materialitzat amb les aportacions del TCteamwork.
Aquest equip està format per Tom Carr conjuntament amb tres joves artistes, Anna Llimòs, Gaietà Mestieri i Pilar Lanau. La mostra ha estat seleccionada com a projecte artístic relacionat de l’Any internacional de la Llum i les Tecnologies basades en la Llum, proclamat el 2015 per l’ONU. En aquesta exposició es mostra com l’eco de l’obra de Carles Buïgas ha despertat l’interès de Tom Carr i el seu equip i ha provocat una reacció creativa interessant i un diàleg fructífer que ha possibilitat, a través de l’anàlisi del treball fet, arribar a una creació artística de gran interès dins els paràmetres més contemporanis.
L’obra Ecos de Carles Buïgas (2013), que dóna títol a l’exposició, ha estat creada especialment per reflectir el diàleg entre els dos artistes, i esdevé eix principal de la mostra. Aquesta obra, per mitjà d’un seguit de projeccions, mostra l’anàlisi de les formes i de les parts integrants de l’obra de Buïgas (llum, forma, color i aigua), que Tom Carr fa des de la mirada actual. Activitats complementàries El mateix dia de la inauguració, a les 6 de la tarda, el director del Museu d’Art de Cerdanyola, Txema Romero, ofereix la conferència “Carles Buïgas, el mag de l’aigua i la llum”. Romero parlarà de l’obra i de la trajectòria vital i artística d’aquest creador, que va treballar a nombrosos projectes, alguns d’utòpics i d’altres que han arribat als nostres dies, com la Font Màgica de Montjuïc.
L’exposició s’acompanya també d’un taller familiar que es realitzarà el 13 de febrer. Anirà a càrrec de TCteamwork i es recull l’estil de les figures del circ d’Alexander Calder i, de la mateixa manera que les peces de l’exposició amplien l’eco del treball de Buïgas, al taller s’amplifica l’eco de la proposta de Calder i es fa realitat un nou circ amb les figures creades pels assistents. A més, el 19 de març tindrà lloc l’actuació de dansa Doppelgänger, del grup Big Bounce. Aquesta peça ha estat creada per a interactuar amb la instal·lació que l’equip Tcteamwork crea a cadascun dels espais on es presenta la mostra.
Els jocs de llums i ombres que generen la creació de la instal·lació ofereixen diàlegs i suggereixen jocs i duplicitats que esdevenen el marc perfecte per la creació escènica que es desenvolupa a Doppelgänger. Abans de la seva arribada a Santa Coloma de Farners, l’exposició s’ha pogut veure a Cerdanyola, Badalona, Tortosa, Manresa, Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès, Alella, l’Hospitalet de Llobregat i Terrassa. A més, el Museu Picasso de Barcelona va acollir la instal·lació ‘Ombres’, que forma part de la mostra, en el marc de Novum 2015, el Festival de la Ciència, Tecnologia i Innovació de Barcelona.