El matrimoni Orsinger i els seus cinc fills s’instal·laren a El Terreno (Palma) el 1933 fugint de la situació que es començava a viure a l’Alemanya nazi perquè la mare era jueva. Visqueren a Ciutat fins que, després de tres anys, començà la Guerra Civil i el cònsol alemany va obligar a tornar a part de la família al seu país d’origen, on varen ser perseguits.
La seva història, contada per la tia Wussi a la seva neboda padrina, centra TanteWussi, l’obra que va guanyar el Premi Ciutat de Palma de còmic 2014. La publicació, que ha editat Dolmen, es va presentar el 15 de gener a la biblioteca Ramon Llull.
Tyto Alba s’ha encarregat de les il·lustracions i KatrinBacher, de posar veu al relat de la seva família. Precisament, Bacher és la neboda padrina que recull la història i que ha desvetllat la història dels Orsinger.
El jurat del certamen va destacar l’interès del seu argument, la mescla dels diferents nivells de llenguatge o la intensa identitat narrativa que confereix l’ús del color.
A les imatges al·lusives al treball del pare, fotògraf de postals turístiques, i als avatars de la família a les terres de Bunyola i altres indrets, s’intercalen les dels fets i les situacions històriques de l’illa i de l’Alemanya nazi, amb referències tan diverses com les dels xuetes mallorquins, la presència a l’illa dels militars alemanys i de la Legió Cóndor o el desembarcament de les tropes republicanes a la Mallorca de 1936.
A la imatge (a sota), d’esquerra a dreta, la directora general de Cultura, Francisca Niell; els autors Tyto Alva i Katrin Bacher; Vicente García, de l’editorial Dolmen, i el regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Miquel Perelló.