Obres fonamentals del segle XX, artistes valencians i col·laboració amb importants museus defineixen la programació de l'IVAM per a l'any 2020.
La programació de l'IVAM per a l'any 2020 arranca amb noves exposicions que abasten des de l'imaginari orientalista del s. XIX amb obres de Goya, Picasso, Sorolla i Benlliure, una mostra reivindicativa sobre la contracultura valenciana o un projecte sobre la sexualitat i la cultura visual a l'Europa d'entreguerres. Aquestes mostres conformaran una temporada transversal i oberta als llenguatges visuals i a les més diverses disciplines.
Les mostres dedicades a dues dones artistes com a Mona Hatoum (Beirut, 1952), guanyadora del Premi Julio González 2020, i Gülsun Karamustafa (Ankara, 1946) confirma el ferm compromís del museu amb la visibilització de les dones, al mateix temps que continua una de les línies fonamentals d'investigació de l'IVAM, la que se centra en el mar Mediterrani.
Dos artistes valencians com l'escultor Miquel Navarro, amb més 40 anys de trajectòria creativa, i Josep Renau, una de les personalitats més rellevants per a les avantguardes històriques i la cultura espanyola del segle XX, seran protagonistes de sengles exposicions. El Gabinet Secret de Miquel Navarro mostrarà els dibuixos de l'artista de Mislata juntament amb peces d'art africà i d'art antic, totes amb un component eròtic. L'exposició sobre Josep Renau rescatarà la part més desconeguda del cartellista valencià en les seues decisives etapes a Mèxic i Berlín.
Un nou Cas d'Estudi en la galeria 3 de l'IVAM presentarà una selecció de les 620 imatges que Robert Rauschenberg va utilitzar en l'escenari del Minneapolis Children’s Theater on la coreògrafa i ballarina estatunidenca Trisha Brown i va estrenar al maig de 1979 Glacial Decoy.
També cal subratllar la col·laboració amb el museu MAXXI de Roma per a mostrar la seua col·lecció en la mostra Where is our place?. Aquest acord s'inscriu en el marc de la política que l'IVAM ha emprés de cooperació amb importants museus i institucions culturals nacionals i internacionals. Aquestes col·laboracions ja ens van permetre l'any 2019 exposar coproduccions tan destacades com la mostra dedicada a Fernand Léger, juntament amb la Tate Liverpool; la dedicada a Jean Dubuffet, organitzada amb el MUCEM de Marsella; o la de Zineb Sedira, coproduïda amb el museu Jeu de Paume de París i la Fundació Gulbenkian de Lisboa.
En en este mateix sentit i en línia amb el conveni de col·laboració signat entre l'IVAM i el Museu Reina Sofia, a la fi de 2020 l'IVAM Alcoi exposarà la mostra d'escultura espanyola del segle XX amb peces de les col·leccions de tots dos museus.
A la imatge, Mona Hatoum, "Quaters".