La Col·lecció del Museu Rus de Sant Petersburg-Màlaga renova la seva col·lecció permanent, que amb el títol Les quatre estacions en l'art rus, recull 88 obres de diversos autors russos dels segles XVIII al XX, amb obres realitzades entre 1792 i 1987 .
L'exposició dedicada al paisatgisme rus reuneix obres de pintors tan prestigiosos com Levitan, Serov, Shishkin, Repin, Kustodiev i Deineka.
La florida del gènere paisatgístic relacionat amb Rússia té lloc cap a la segona meitat del segle XIX. En aquest moment, els pintors, igual que els escriptors, els poetes o els músics, no es limitaven a representar la naturalesa, sinó que expressaven, a través d'aquest motiu, la seva actitud cap a la vida i els problemes socials. Les quatre estacions és un dels temes fonamentals de la literatura, la música i la pintura russes. La tempesta de neu que rugeix a la penetrant novel·la curta d'Aleksandr Pushkin es percep en els quadres de Nikolai Sverchkov i Aleksandr Guerásimov, que es poden veure en aquesta exposició.
Alhora, es presenta la nova mostra temporal dedicada al moviment artístic rus de principis del XX denominat "La sota de diamants", que compta amb mig centenar de pintures entre elles dues de Malèvitx.
Mijaíl Lariónov, Natalia Goncharova, Ilià Mashkov, Piotr Konchalovski, Aristarj Lentúlov i Róbert Falk són els noms dels artistes que van conformar la primera exposició dels joves artistes agrupats sota la denominació la Sota de Diamants, el 10 de desembre de 1910. Tots ells estan representats en la mostra que ara es presenta a la Col·lecció del Museu Rus de Sant Petersburg-Màlaga. Es tracta de mig centenar d'obres d'aquests i altres artistes russos que es van unir a aquest fenomen artístic rus.
Al llarg de gairebé una dècada, els membres de l'associació la Sota de Diamants i els participants en les seves exposicions van ser canviant. En 1911, van abandonar l'associació Mikhaïl Lariónov, autor de l'extravagant nom del grup, i Natalia Goncharova. No els acabava de convèncer la potent empremta cezanniana que s'advertia en els quadres dels seus membres.
Malgrat els desencontres imperants, entre 1910 i 1917, en les exposicions de la Sota de Diamants es van exhibir obres de pràcticament tots els artistes de les avantguardes russes: Kazimir Malèvitx o Aleksandra Ekster, artistes que també estan representat en aquesta exposició malaguenya. A més, com a prova de la recerca d'involucrar al teixit artístic contemporani de la ciutat en aquest centre d'art, quatre artistes residents a Màlaga van a mostrar les seves videocreacions. Aquestes dialogaran al llarg del recorregut amb les peces russes.
L'exposició Sota de diamants es podrà visitar fins al juliol del 2016.