Les primeres prospeccions que s’han estat fent aquests darrers dies al Jaciment Romà d’Els Padrets de Blanes, al centre del municipi, han confirmat el què ja pensaven els entesos d’antuvi. Es tracta d’un espai excepcional, que amaga sota la terra un nucli urbà consolidat en tota regla. En l’època romana, hi havia una vintena de ciutats arreu de Catalunya, i ara s’ha pogut comprovar que una d’elles era Blanes, coneguda llavors amb el seu nom llatí: Blanda.
Això fa que el Jaciment que es troba sota la Penya d’Els Padrets, que domina el cèntric barri de Sa Massaneda, sigui únic en el seu gènere respecte altres poblacions del territori, on hi havia viles –masos d’explotació agrària-, i no pas ciutats com és el cas de Blanes. Els Padrets amaguen vestigis de l’època romana en un període situat entre l’any 75 abans de Crist i l’any 50 després de Crist. És una de les poques ciutats romanes que encara resten per descobrir i estudiar a fons arreu del territori català.
La seva singularitat, a més a més, rau en què generalment els jaciments estan sota terra, amagats sota construccions actuals, sobre-posats capa a capa. En canvi, a Blanes està a cel obert, tan sols farà falta excavar a fons per poder anar descobrint més detalls històrics. Els treballs d'aquests dies han permès recuperar i engrandir els únics que s’havien fet amb un cert rigor fins ara, a la dècada dels anys 70.