El Museu d'Arqueologia de Catalunya (Passeig de Santa Madrona, 39-41, Barcelona) acull, del 4 de febrer al 28 de març, l'exposició Quan les pedres ens parlen. El megalitisme a Catalunya.
El terme megalitisme prové de la composició grega mega, "gran", i lithos, "pedra", i fa referència a diverses construccions prehistòriques fetes amb grans blocs de pedres lligades en sec, presents en bona part del continent europeu atlàntic i mediterrani, i també al nord del Magrib.
Els megàlits van ser construïts per diferents pobles i cultures durant uns tres mil anys, ara fa entre 6.500 i 3.500 anys, durant els períodes del Neolític mitjà i Neolític nal, el Calcolític i la primera edat del bronze.
Per bé que tenien una funció principalment funerària, també podien servir per delimitar el territori o com a punt de reunió o de culte religiós. Segons les seves característiques, es poden classificar en dòlmens (estructures sepulcrals), menhirs (esteles, estàtues menhir i alineaments o cercles de pedra) i inscultures (gravats repicats sobre diferents superfícies de pedra).
Aquesta mostra ha estat produïda pel grup de recerca DidPatri del Departament de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l'empresa de museologia Molècula i del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
Quan les pedres ens parlen. El megalitisme a Catalunya s'inaugura el 4 de febrer a les 19h.