Sota el nom de "Quan les pedres ens parlen. El megalitisme a Catalunya", es va inaugurar una nova exposició temporal al Museu d’Arqueologia de Catalunya, que es podrà visitar fins al 6 de març del 2016.
El terme megalitisme prové de la composició grega mega, ‘gran’, i lithos, ‘pedra’, i fa referència a diverses construccions prehistòriques fetes amb grans blocs de pedres lligades en sec, presents en bona part del continent europeu atlàntic i mediterrani, i també al nord del Magrib.
El fenomen de les estàtues menhir i de les esteles antropomorfes pren protagonisme durant el Neolític nal i el Calcolític arreu d’Europa, entre 5.300 i 4.200 anys enrere.
En els darrers anys, a Catalunya, se n’han descobert diversos exemplars a la vall del Segre i al Vallès Oriental. Es tracta d’estàtues amb una funcionalitat clarament ritual, fetes amb un sol bloc de pedra amb representacions antropomorfes esquemàtiques (als Reguers de Seró) o clarament figuratives (a Ca l’Estrada o al Pla de les Pruneres). Aquestes escultures van ser destruïdes, de forma generalitzada, fa prop de 4.200 anys, sembla que a causa d’un canvi brusc de costums i d’idees en els pobles que les havien construïdes i venerades.