Les Abattoirs, el museu d’art modern i contemporani de Tolosa de Llenguadoc, presenta una selecció de 60 peces d’Antoni Tàpies fruit d’un acord amb la Fundació Tàpies de Barcelona, que ha permès un intercanvi temporal de col·leccions. L’exposició Parla, parla, la més important que un museu francès dedica al pintor català des de la seva mort l’any 2012, ensenya tot el curs d’un dels principals artistes europeus de la segona meitat del segle XX. Es podrà veure de l’11 de febrer al 22 de maig.
Mitjançant l’intercanvi de col·leccions, els dos museus permeten als seus públics localitzar l’aparició i el desenvolupament de l’obra de Tàpies en el context de la forta redefinició de l’art que es va produir a la dècada de 1950. Des d’aquesta perspectiva es vol explicar la naturalesa experimental de l’obra de Tàpies, que té una extensió de més de mig segle.
L’exposició d’Antoni Tàpies a Tolosa, que porta per títol Parla, parla i l’ha comissariat Olivier Michelon, no segueix un fil cronològic, sinó que s’estructura en set recorreguts inspirats en una obra o conjunt: la Sèrie: Història natural, realitzada el 1951, vindrà seguida per Complementari, Combinacions, Anvers, Presentació i Quotidià, a més de Parla, parla, una de les obres més rellevants que s’hi exposen. El públic de Toulouse tindrà l’ocasió d’apreciar la força de l’experimentació en l’obra de l’artista català al llarg de més de cinquanta anys, i el seu compromís constant amb la contemporaneïtat, que li atorguen un lloc preeminent entre els artistes moderns.
L’acord de col·laboració es completa amb la cessió per part de Les Abattoirs de Tolosa d’unes 60 obres de les col·leccions d’Anthony Denney i Daniel Cordier, representatives de l’art informalista dels anys cinquanta, a la Fundació Tàpies. Aquestes formen part de l’exposició Documents d’acció, que la Fundació Tàpies acull del 28 de gener i fins el 22 de maig.
A la imatge, Parla, parla (Parle, parle, 1992) . Fundació Tàpies Barcelona. Fotografia Gasull.