L’octubre del 2016, l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona acollirà el Segon Congrés Mundial sobre Gaudí (Gaudí 2nd World Congress, Barcelona 2016), un esdeveniment biennal organitzat per The Gaudí Research Institute conjuntament amb la Universitat de Barcelona, on Antoni Gaudí va rebre el títol d’Arquitecte el 1878. La presidència d’honor d’aquest Segon Congrés està formada per l’arquitecte Rafael Moneo, Premi Pritzker d’Arquitectura, i la també arquitecta Benedetta Tagliabue, Premi Stirling del Reial Institut d’Arquitectes Britànics.
Actualment, la Universitat de Barcelona té entre el seu patrimoni els Pavellons de la finca Güell, seleccionats per formar part del programa Watch 2014, del World Monuments Fund (WMF).
Aquesta segona edició té com a novetat la incorporació de tres dies de sessions a Xangai, en col·laboració amb la Universitat de Fudan i el suport de l’Ajuntament de Xangai. El congrés tindrà lloc del 21 al 23 de juny de 2016 a Xangai i del 5 al 7 d’octubre a Barcelona.
L’objectiu d’acostar aquest congrés a l’Àsia és deixar constància de la gran tasca que s’ha fet en aquest continent al voltant de la figura de Gaudí, tant en la vessant de difusió com de recerca. Per aquest motiu, participaran en el congrés els principals arquitectes asiàtics de l’actualitat: Wang Shu, Toyo Ito, C. Y. Lee, Kunio Watanabe, Kuo-Chao Lee, juntament amb els més reputats experts en Gaudí (Jordi Bonet Armengol, Maria Antonietta Crippa, Kent Conrad, Nicolas Descharnes, Luis Gueilburt, Tokutoshi Torii, Rainer Graefe, Leonid Demjanov, Berthold Burkhardt, Arnau Puig i altres; juntament amb personalitats d’una cinquantena d’universitats i institucions com ara la UNESCO, el Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (ICOMOS) o Sites and Neighborhoods of the Modern Movement (Docomomo).
Si bé no en serà el tema exclusiu, el Segon Congrés Mundial sobre Gaudí se centrarà en el Parc Güell i la Torre Bellesguard, i s’hi presentaran les recerques més recents sobre aquestes joies de la humanitat a fi i efecte de garantir-ne la conservació.
La Universitat de Barcelona ja va acollir l’octubre del 2014 el Primer Congrés Mundial sobre Gaudí, en què van participar prop de 350 estudiosos d’arreu del món, entre els quals hi havia investigadors de gran prestigi. Enguany, es retrà homenatge a tres dels principals col·laboradors en aquests esdeveniments, traspassats el 2015: els arquitectes Frei Otto i Josep M. Bosch Aymerich, i l’enginyer Ricard Morell Viñas.