banner-elscatala-817x88px
\

Exposicions

"3 Mosaics, 3 Museus. 140 anys dels mosaics romans de Bell-lloc" al Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona

bonart girona - 23/02/16
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014BanerVictor04

El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona presenta, del 8 d'abril a l'11 de setembre del 2016, l’exposició temporal 3 Mosaics, 3 Museus. 140 anys dels mosaics romans de Bell-lloc (Girona), al monestir de Sant Pere de Galligants. Aquesta exposició està coorganitzada per la seu de Girona i la de Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i pel  Museu d’Història de Girona i comissariada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona i el Laboratori d’Arqueologia i Prehistòria de la UdG.
L’objectiu principal de l’exposició és posar en relleu un conjunt de mosaics figurats d’època romana localitzats a finals del s.XIX i la primera meitat del XX a la masia de can Pau Birol (Girona). En aquesta s'explica la  troballa i la història de la seva extracció fins al moment actual, al mateix temps que es parla de les diferents interpretacions i propostes de la seva ubicació dins la vil·la romana, i el simbolisme de les diferents escenes dels mateixos. Així mateix, per ajudar a la contextualització de la vil·la i els mosaics es mostra com era el territori al voltant de Gerunda amb les vil·les que ara es coneixen d’època baix imperial, i per acostar al visitant les vicissituds sofertes pel mosaic, s’explica els materials que s’utilitzaven per fer els mosaics a fi d’entendre millor les tècniques d’extracció, de restauració i conservació.

L’any 1846, ara fa 140 anys, va tenir lloc el descobriment arqueològic més important que fins ara s’ha fet a la ciutat de Girona: un conjunt de 3 mosaics a la masia de can Pau Birol (avui col·legi de Bell-lloc del Pla), d’una gran qualitat i enorme riquesa, i que es coneixen com el mosaic de Bel·lerofontes, el mosaic de Teseu i Ariadna i el mosaic del Circ.

Diverses raons han condicionat que el conjunt de mosaics es trobi distribuït en l’actualitat en 3 museus: el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona, el Museu d’Història de Girona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona.


Després d’onze mesos de restauració, i coincidint amb aquesta exposició, el mosaic de Teseu i Ariadna torna al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona. Els altres dos mosaics estan al Museu d’Arqueologia de Catalunya- Barcelona i al Museu d’Història de Girona, i amb l’exposició temporal es recrea la Vil.la de Bell-lloc del Pla a escala real, amb els tres mosaics junts.

L’exposició, que s’ubicarà al mig de la nau central de l’església de Sant Pere de Galligants,  comptarà amb una recreació a escala real de la ubicació dels mosaics a la vil.la, d’un espai per a la interpretació de la iconografia i simbolisme de la temàtica dels tres mosaics, i un darrer espai interactiu, manipulatiu  i didàctic per conèixer a fons la tècnica de l’elaboració d’un mosaic i el seu procés de restauració.


Et poden
Interessar
...

Torrent_Pagès_Banner