Swab Barcelona celebrarà la seva novena edició del 29 de setembre al 2 d'octubre 2016 i comptarà amb la participació de 75 galeries a través de nous programes comissariats com IN/OUT, Focus Magrib o Cross-Bounders i consolidant els ja existents Solo Swab, Swab Seed, Drawing applications i MYFAF.
Solo Swab: Direlia Lazo i Zaida Trallero comissarien Solo Swab. La secció conserva el format de presentacions individuals d'artistes llatinoamericans, atenent especialment a aquelles pràctiques artístiques de marcat caràcter procesual i documental. Poètiques que explorin les narratives de la història i que confrontin la discontinuïtat i heterogeneïtat del relat "oficial". Donant continuïtat a l'edició anterior, Solo Swab pretén ser una plataforma de pensament i reflexió entorn de la producció artística actual en diàleg amb el context social polític llatinoamericà. Solo Swab: Direlia Lazo i Zaida Trallero comissarien Solo Swab. La secció consisteix en presentacions individuals d'artistes llatinoamericans. En la seva tercera edició, Solo Swab es consolida com un espai de reflexió entorn de la producció artística actual en diàleg amb el context social polític llatinoamericà.
Focus Magreb: Comissariat per Xavier de Luca, aquest programa sorgeix d'una necessitat per part de les societats europees de conèixer i aprofondir en les realitats socials, culturals i artístiques que tenen lloc avui a la regió del Magreb. Focus Magreb està concebut com un espai obert, un punt de trobada, un pont, on es presentaran, a més d'una selecció de galeries, una diversitat d'artistes i comissaris que estan desenvolupant els seus projectes a diferents ciutats del Marroc, Algèria i Tunísia.
Cross-Bounders: Programa comissariat per Susana Sanz i produït a Xina per Wang Zhongwen, compta amb la selecció de quatre cineastes xinesos procedents de la recent onada de cinema emergent del país. Song Fang, Dj. Anqi, Yu Depeng i Wang Liren viatjaran a Barcelona per produir a la ciutat, una peça en la qual reflexionen sobre les fronteres cada vegada més difícils de traçar entre el cinema d'autor i el videoart. Aquesta transgressió d'aquestes fronteres els converteix en "Cross-Bounders".
Swab Seed: David Armengol, presenta la seva segona edició a Swab, un espai de visibilitat i debat centrat en propostes independents situades a Barcelona i altres ciutats d'Europa, que des de la potència i inestabilitat solament dependre d'elles mateixes, s'han convertit en un dels escenaris més fructífers i dinàmics del present de l'art contemporani.
IN/OUT: “Parlar d'un fora de camp és fer present una manifestació rellevant que aparentment no és visible. No és visible però esdevé clau pel desenvolupament o comprensió de l'acció que marca el fil conductor de la narració central. Pot esdevenir, d'alguna manera, el punt d'inflexió per canviar el significat aparent del discurs i permetre des del seu quedar-se fora incidir en el dins. Pot, com és el cas, fer-se visible sense formar part del motor central de l'acció.” És així com neix el programa de comissariat independent IN/OUT. Una selecció d'artistes que, sota la mirada de Frederic Montornés i Imma Prieto, formarà part del programa de Swab Barcelona des de certa dislocació. El desplaçament atorga la possibilitat d'establir nexes d'unió entre alguns dels creadors més interessants del panorama artístic actual alhora que permet reflexionar al voltant de la qüestió central del projecte: què vol dir està fora o dins?
Drawing Applications II. Comissariat per Mónica Álvarez Careaga, dóna continuïtat a una línia de treball comissariada iniciada en les edicions anteriors que ha aconseguit una important apreciació entre els col·leccionistes, crítics i experts, mostrant vuit projectes artístics individuals que evidencien la transformació en matèria artística dels usos tradicionalment atribuïts al dibuix, presentats, en aquesta ocasió, per vuit galeries internacionals.
Disseny, arquitectura, periodisme, psiquiatria o botànica són algunes de les nombroses àrees de la ciència i la cultura a les quals la pràctica dibuixística ha aportat una eina extremadament eficaç. Els temes i tipus de dibuix (croquis, plànols, caricatures, quaderns de camp, mapes…) derivats d'aquests usos estan molt presents en l'experiència artística contemporània i són objecte, novament, d'una secció específica a SWAB Barcelona 2016.
MYFAF (My First Art Fair): 3 galeries d'art contemporani amb menys de dos anys d'existència, que no hagin participat en cap fira internacional i que presentin artistes nascuts a partir de 1975.
Programa general: galeries consolidades en l'àmbit nacional i internacional, que presentin artistes emergents, repartides en tres tipos de stands: de 25, 20 i 15m2.
Dues novetats: En aquesta edició Swab presenta dues novetats: Fundació Swab i Swab House. Fundació Swab Barcelona: es crea per aprofundir en la creació i suport de xarxes socials amb els agents culturals i col·laborar en l'adquisició del fons d'art a partir de la celebració de Swab Barcelona. També es crearà un comitè d'honor de Swab integrat per institucions, fundacions i empresaris del sector. Swab House: Consisteix en un projecte, realitzat en col·laboració amb centres de creació i residències ja existents, en el qual participen quatre artistes seleccionats en cada edició de Swab per un jurat integrat pels directors dels centres i fundacions col·laboradores. Durant el mes anterior a la fira, i sota el tema i la tècnica proposats pel jurat, els artistes produiran obra que serà exposada a l'espai de Swab destinat al programa. En aquesta primera edició participaran quatre artistes xinesos a través del programa comissariat Cross-Bounders. Els artistes, directors emergents de cinema independent, crearan la seva primera obra de vídeo-art en els centres Hangar i L'Escocesa mentre s'allotgen en la residència Jinwar.
Premis d'adquisició: Swab Barcelona continua amb els seus premis d'adquisició: Premi Fundació Banc Sabadell a la millor Galeria d'art Contemporani: elecció de la millor Galeria de Swab Barcelona i adquisició d'obra de la galeria premiada per a la Fundació Banc Sabadell. Premi Mango al Millor artista jove: A través d'un jurat especialitzat, Mango atorgarà i adquirirá una obra d'un artista emergent, d'una de les galeries participants a Swab Barcelona. Premi DKV al millor artista espanyol: Adquisició d'una obra creada per un artista espanyol participant a Swab Barcelona 2016, per a la col.lecció de DKV Segurs. Premi Fundació Lluís Coromina: Fundació Lluis Coromina premi al millor artista català, amb el suport de Bonart cultural, adquirint una obra d'un artista català participant a Swab Barcelona 2016. Premi de fotografia Grisart. Obra cedida a la Fundació MACBA. Consisteix en l'adquisició d'una obra de fotografia seleccionada per un jurat format per membres especialitzats en fotografia, entre les obres presentades a Swab Barcelona 2016. L'obra serà cedida a la Fundació MACBA. Premi Idea Art de Marset: Aquest premi, seguint el desig de Marset d'iniciar una col.lecció d'art contemporani emergent, consisteix en l'adquisició d'una obra que representi una innovació amb el disseny o la creativitat a Swab Barcelona 2016. Premi de dibuix adquisició col·lecció Diezy7: Creat en 2008, consisteix en l'adquisició d'una obra sent part de la col·lecció de Diezy7. L'obra premiada serà seleccionada entre les obres que es presentin a Swab Barcelona per un jurat format per comissaris i crítics d'art contemporani. Aquest premi està dirigit a artistes emergents amb obres d'art en paper o altres formes de dibuix. Així mateix Swab Barcelona seguirà comptant amb els seus projectes integrats al Swab Off, com Swab Stairs en col·laboració amb TMB que en aquesta edició (del 2 al 21 de juny) es consolida ampliant-se en nombre d'escoles i estacions de metro a 17. Les escales de les mateixes seran vinilades amb els projectes guanyadors presentats pels estudiants de les principals escoles catalanes i 6 escoles internacionals convidades: Royal College of Art de Londres, SCAD Hong Kong, Lasalle Singapur, Universitat de Palermo d'Argentina, ECQAD de Canada i École Supérieure donis Beaux-Arts d'Algèria.
El termini d'inscripció de les galeries va començar el 2 de febrer i romandrà obert fins al 30 d'abril.
A les imatges, a dalt Espai Arts Coming, premiat per la Fundació Lluis Coromina i a sota, Premi Fundació Banc Sabadell 2015. Galerie Alain Gutharc amb el solo show de l’artista Estefania Peñafiel Loaiza.