bonart
- 11/03/16
El 17 de juny de 2016 tindrà lloc l'obertura de l'extensió de la Tate Modern, la qual acollirà una nova presentació de les seves col·leccions permanents.
L'ampliació és obra del famós estudi d'arquitectura Herzog & de Meuron, es convertirà en l'edifici cultural més important del Regne Unit dels últims vint anys.
Es descobrirà una Tate Modern completament renovada, amb una disposició de les obres innovadora, que enllaça les més reconegudes de la col·lecció amb les recents adquisicions, des de l'obertura de la Tate Modern a l'any 2000. Amb un 60% més d'espai, la galeria d'art modern més famosa del món exposarà a més de 250 artistes de prop de 50 països. A l'exposició es mostrarà l'evolució del modernisme, des dels salons en els quals va néixer, fins als projectes i espectacles en viu, que interactuen amb la societat avui dia.
Nicholas Serota, director del grup Tate, va afirmar: "La nova Tate Modern és un instrument que ens permet oferir una rica varietat d'experiències als nostres visitants, i que, a més, ofereix als artistes l'oportunitat de mostrar la seva obra de diferent manera. "
Chris Dercon, director de la Tate Modern, va manifestar: "L'art és una de les manifestacions més dinàmiques i compromeses del comportament humà, i actualment, quan la gent va als museus, no vol veure obres allunyades de les seves pròpies vides, desitja contemplar art que l'acosti a la seva experiència vital. La nova Tate Modern serà molt més que un mer contenidor d'art, constituirà una plataforma per afavorir trobades humans. "
La Sala de Turbines serà el cor de la nova Tate Modern, amb la ja coneguda Sala de Calderes, de sis pisos, a un costat, i la nova Sala Commutadors, de 10 pisos i que s'eleva sobre els tancs de combustible, del un altre costat. La construcció de la Sala Commutadors està gairebé completada. Els treballs actuals se centren a condicionar l'interior ia la singular façana de maó. Aquesta sala comptarà amb una espectacular varietat d'espais per als visitants i per a l'art: des de la visió dels tancs i el seu caràcter netament industrial, fins a la panoràmica de Londres des de la terrassa superior. La renovada Tate Modern comptarà també amb nous espais urbans a l'est i l'oest de l'edifici, que completen la transformació del complex, que passa de ser un espai de referència, característicament tancat i industrial, a un lloc obert i públic.
Tate Modern oferirà una perspectiva de l'art modern més diversa i internacional que mai. Situant totes les galeries noves a la Sala d'Commutadors i amb la nova organització de les galeries ja existents a la Sala de Calderes, l'exposició permetrà seguir explorant la connexió entre els artistes de ciutats de tot el món, des de São Paulo a Tòquio, amb els tradicionals centres com Berlín, París, Londres i Nova York. Actuacions en viu, pel·lícules, fotografies i instal·lacions s'integraran perfectament en les mostres. També hi haurà espais per a projectes digitals pioners, per a la reflexió i el debat, en cada ala del museu, així com en un espai pensat per a tals fins al centre del nou edifici.
Obres icòniques de grans artistes del segle XX, com Pablo Picasso, Joseph Beuys i Mark Rothko, conviuran amb artistes coneguts pel gran públic gràcies a la Tate Modern, com Saloua Raouda Choucair (1916, Líban), Meschac Gaba (1961, Benín) o Cildo Meireles (1948, Brasil). Moltes de les noves adquisicions s'exposaran per primera vegada en 2016, com una instal·lació de pèl humà i parafangs de cotxes realitzada per Sheela Gowda (1957, Índia), una habitació completament plena de sacs d'arpillera, obra de Magdalena Abakanowicz (1930, Polònia ), o una pel·lícula en pantalla múltiple del director premiat a Cannes Apichatpong Weerasethakul (1970, Tailàndia).
D'altra banda, el 16 de juny, un dia abans de l'obertura al públic, escolars de tot el Regne Unit podran gaudir del nou museu. També es convidarà als joves a celebrar l'obertura el cap de setmana del 17 al 19 de juny, dies en què podran explorar el nou edifici i contemplar la mostra d'art modern i contemporani.
La realització d'aquest projecte ha estat possible gràcies a una de les campanyes més importants de recaptació de fons, així com a la gran generositat del Govern britànic, l'Autoritat del Gran Londres (Ajuntament i Assemblea de Londres) i moltes donacions de fundacions privades i de persones particulars. El 2006 es va preveure que el nou edifici costaria £ 215 milions de lliures esterlines, a preus de 2012. El projecte va anar creixent i ara inclou la renovació de l'edifici existent, pel que el cost total, amb preus de 2016, ha suposat una despesa de £ 260 milions de lliures esterlines