L’exposició ‘Patrimoni oblidat, memòria literària’, inaugurada al Monestir de Poblet, vol relacionar elements del patrimoni material tangible que es troben abandonats, en estat ruïnós o desapareguts amb textos literaris que n’han fet referència al llarg dels anys, vinculant territori i literatura. L’exposició, que ha estat comissariada per Josep Santesmases, Pineda Vaquer, Narcís Figueras, Montse Caralt i Mireia Munmany, forma part d’un projecte més ampli que, sota el mateix nom, han impulsat l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i altres institucions i entitats.
L’objectiu de l’exposició, la web, i les activitats que s’hi generaran al voltant és situar la literatura com a matèria de coneixement, de recerca i de divulgació en la programació dels centres d’estudis locals i comarcals, posant com a referència, en aquest cas, els elements del patrimoni més afeblit, oblidat, en ruïnes o desaparegut, o que en algun moment històric hagin patit aquest oblit. La mostra vol remarcar la importància de la literatura en la configuració de la cultura, el país o països, estimulant, també, la creació de noves obres literàries, que configurin, per al present i per al futur, saber, bellesa i reflexió de cada lloc i territori.
La mostra està dividida en cinc àmbits temàtics: ‘En lluita i diàleg amb el paisatge’, ‘El pes de la història’, ‘El clam silenciós de les pedres’, ‘La memòria de la vida social’ i ‘Les ruïnes com a símbol de la terra’. Cada àmbit consta de quatre plafons amb fragments de textos literaris de 12 elements patrimonials. En total, l’exposició recull 60 elements de llocs de tota la geografia dels Països Catalans (Barcelona, Xàtiva, Andorra, Vic, Ciutadella, Saidí, Girona, l’Alguer, Centelles, Benissanet… ). Els textos, de 56 autors (clàssics, actuals o d’àmbit més local), entre els quals Eugeni d’Ors, Josep Carner, Artur Bladé i Desumvila, Pere Gimferrer, Maria-Mercè Marçal, Jaume Cabré..., van acompanyats de fotografies, antigues o actuals, i d’una referència sobre l’autor del text. Tota la informació és fruit d’aportacions realitzades per membres de centres d’estudis i altres investigadors de la literatura. Les imatges procedeixen d’uns 50 arxius públics i particulars. La mostra es pot visitar al monestir de Poblet fins al 30 de juny i a l’estiu començarà la seva itinerància arreu dels Països Catalans.
El projecte «Patrimoni oblidat, memòria literària» vol anar, però, més enllà d’aquesta mostra. A partir de l’exposició es començarà a estructurar una pàgina web on es podrà trobar tota la informació sobre molts més elements patrimonials ‘oblidats’ i els textos que en fan referència recollits al llarg de dos anys de recerca. La web permetrà fer-hi consultes per elements, llocs, tipologies, autors, etc.
La mostra es podrà visitar fins al 30 de juny. Restarà tancada del 28 d’abril al 2 de maig.