La tinenta d’alcalde de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny, i el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, Damià Calvet, han visitat les obres de rehabilitació de la masia de Can Quitèria. Els treballs van començar el 29 de març i s’allargaran durant dotze mesos. Durant la visita Fortuny ha destacat que “Can Quitèria forma part del patrimoni de la nostra ciutat i per això l’Ajuntament vol preservar aquest edifici emblemàtic. Paral·lelament també estem en ple procés de reflexió per convertir Can Quitèria en un espai de recuperació de l’Escola Catalana del Tapís i que valori la figura de Grau-Garriga. Per la seva banda Damià Calvet, ha explicat que “ara és el moment de valorar aquest edifici, per preservar tots els elements arquitectònics, patrimonials i històrics, i més endavant caldrà museïtzar l’espai. Volem que Can Quitèria recuperi la seva esplendor i torni a formar part del paisatge de Sant Cugat’’.
Les obres serviran per sanejar l’estructura d’aquest emblemàtic edifici i deixar l’interior de la masia preparat perquè més endavant s’hi puguin dur a terme els treballs definitius per adequar-la com a espai cultural. Els treballs s’han adjudicat a l’empresa UrcotexInmobiliariaSL per un import de 613.888,89 euros.
El projecte guanyador, liderat per l’arquitecte Xavier Guitar –amb una àmplia especialització en rehabilitacions patrimonials–, analitza en detall l’estat actual de l’edifici i quines lesions constructives presenta. La proposta d’Urcotex aporta solucions tècniques en matèria estructural i d’accessibilitat, així com de protecció contra incendis i una millora dels sistemes passius que també preserven i recuperen la masia com a bé patrimonial, tant en els seus elements interiors com exteriors.
La configuració interior proposada en el projecte engloba la planta baixa, dues plantes i el badalot de la coberta, i destina gran part dels 600 metres quadrats a espais d’exposició –proporcionats i amb il·luminació natural–, i reserva estances per a funcions d’administració, serveis higiènics i instal·lacions.
La rehabilitació conservarà l’escala de volta catalana i l’edifici incorporarà un ascensor com a itinerari adaptat.
La ubicació geogràfica, al centre de la ciutat, i la seva configuració espacial, fan que Can Quitèria es dibuixi així com un projecte ambiciós que vol esdevenir el centre de referència a Catalunya de l’art del tapís amb la voluntat de posar en valor l’Escola Catalana del Tapís i la figura de l’artista local de reconeixement internacional, Josep Grau-Garriga.
Paral·lelament a les feines de rehabilitació, l’Ajuntament treballa amb els agents implicats una proposta per dissenyar el nou pla funcional que tindrà l’edifici i que contemplarà espais expositius i polivalents relacionats amb l’art tèxtil.
Foto Localpres.