Un centenar de persones van assistir a la inauguració de l'exposició Els passos d'IsadoraDuncan del pintor jonquerenc Jaume Mach al Motel Empordà. Entre els presents cal destacar la presència de l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez; el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Figueres, Pere Casellas; el regidor de Cultura de Figueres, Alfons Martínez; i l'exalcalde la Jonquera i del Consell Comarcal, Jordi Cabezas. La glossa i presentació de la inauguració va anar a càrrec de l'historiador de l'art Enric Tubert que va ressaltar "la gran capacitat de treball i domini de la tècnica" de Mach. Durant l'acte es va anunciar que Mach acaba de guanyar, amb un quadre d'aquesta sèrie, el Premi de la Innovació a la Pintura en l'exposició de Cazouls-lès-Béziers (França) en la qual participaven un centenar de pintors i hi havia més de quatre-centes obres a concurs.
Mach va presentar una vintena de peces de mitjà format inspirades en la figura de la coreògrafa nord-americana IsadoraDuncan. El pintor va explicar que volia crear uns quadres que tinguessin moviment, o si més no, que els copsessin. Mogut per aquesta ambició, va estudiar durant hores els escassos registres audiovisuals que d'ella encara es poden trobar a Internet. Allà va descobrir que Duncan gairebé sempre ballava seguint el ritme de la música clàssica, l'altre gran passió del pintor empordanès. Amb aquests dos elements més la seva capacitat pictòrica es va tancar en el seu taller durant sis mesos i d'allà en va sortir la vintena de quadres que conformen la sèrie "Els passos d'IsadoraDuncan".
A cadascuna de les peces de la nova sèrie es conjuguen tres elements: la silueta de la ballarina, les notes musicals de la peça que balla Duncan, i un fons eteri carregat d'esoterisme, ja habitual en el pintor jonquerenc. A més, a cadascun dels quadres va acompanyat d'un Codi QR, el qual, si l'espectador l'activa des del seu telèfon mòbil o tauleta, el condueix a una pàgina web que ha creat expressament i on podem escoltar la melodia que Duncan ballava en el passat (Mozart, Beethoven Txaikovski, etc.) i que "ara" torna a ballar al quadre de Mach.
A l'exposició també hi ha un espai de vídeo on es projecta de forma cíclica un audiovisual que explica el procés creatiu de l'artista per arribar a crear la sèrie, i que es va poder veure el dia de la inauguració. La mostra es pot visitar fins al 31 de maig.