Foto Colectania prepara una gran exposició de Vivian Maier, la mainadera americana que la seva passió secreta era fotografiar al carrer. Es podrà visitar del 7 de juny al 10 de setembre a la sala del carrer Julián Romea, 6 de Barcelona.
La Fundació Foto Colectania acull l'exposició de Vivian Maier. In Her Own Hands, que es presenta per primer cop a Espanya i inclou un centenar de fotografies, la majoria d'elles inèdites. Comissariada per Anne Morin, la mostra exposa les fotografies d'aquesta mainadera que, des del seu descobriment casualment poc abans de la seva mort, ha aconseguit captivar al món sencer.
La història del llegat fotogràfic de Vivian Maier ja forma part també de la seva llegenda. El 2007, un jove investigador de la història de Chicago, John Maloof, va comprar en una petita subhasta de barri les pertinences abandonades d'una vella totalment desconeguda, Vivian Maier. El què ningú podia imaginar era que el seu armari acollia una obra fotogràfica immensa, amb més de 120.000 negatius, filmacions casolanes i enregistraments sonors, que canviaria la història de la fotografia.
L'exposició Vivian Maier. In Her Own Hands, produïda per di Chroma Photography, reuneix més de 100 fotografies, tan en blanc i negre com en color, que en la seva majoria foren revelades recentment per l'arxiu de Maloof i que mostren escenes de carrer de les ciutats de Nova York i Chicago al llarg dels anys 1950 al 1980. El llenguatge fotogràfic de Maier és la seva pròpia experiència visual basada en una observació discreta i silenciosa del món que l'envolta. Les seves escenes capten de manera espontània les singularitats de l'"Amèrica urbana" de la segona meitat del segle XX amb un gran sentit de la composició, de la llum i de l'entorn, mostrant una gran habilitat per a comunicar tant l'humor com la tragèdia.
Al llarg de tota la seva vida i de manera constant i obsessiva Vivian Maier prenia fotografies que no mostrava a ningú, ni tan sols la seva afició era coneguda per la família amb qui va conviure com a mainadera durant més de 17 anys. Ella va saber captar minuciosament els moments que ja formen part de la "mitologia americana": instantànies de la demolició de les construccions històriques degudes al desenvolupament urbanístic de l'època, escenes quotidianes de les vides de les persones de diferents comunitats ètniques que mai abans s'havien vist, així com alguns dels racons més carismàtics de Nova York i de Chicago.
Avui dia, un 90% del seu llegat fotogràfic ja ha estat recuperat i tot el conjunt en la seva globalitat ha renovat l'interès pel gènere de la fotografia de carrer. L'obra de Vivian Maier ja ha quedat inscrita a la historia de la fotografia del segle XX, al costat de grans noms de l'anomenada Street Photography com Helen Levitt, William Klein o Garry Winogrand.
Nascuda a Nova York, Vivian Maier (1926-2009), de mare francesa i pare austre-hongarès, va treballar de mainadera al llarg de 40 anys. En els seus dies lliures Maier es dedicava a fer fotografies que després amagava gelosament dels ulls dels altres. La seva vida fou un misteri. Es diu que va morir en la més absoluta pobresa vivint al carrer algun temps, fins que els nens que havia cuidat a la dècada del 1950 li varen comprar un apartament i varen pagar les seves factures fins al dia de la seva mort el 2009.
A la imatge, detall de "S/t". © Vivian Maier/Maloof Collection, Cortesia Howard Greenberg Gallery, Nova York.